Gil Nicolescu, pictor

|
34 vizualizări

Gil Nicolescu s-a născut in data de 01 martie 1942, in Bucuresti, si a incetat din viata in anul 2020.

În 1959 a urmat cursurile Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza, avându-i ca profesori pe Mihai Rusu și Alexandru Cumpătă. În 1963 absolvă Facultatea de Arte Plastice a Institutului Pedagogic București, sub îndrumarea pictorilor Rodica și Iacob Lazăr.

Din 1966 Gil Nicolescu începe să participle la expoziţii anuale şi biennale şi devine în 1968 membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania.

Emigrează în Statele Unite şi începe o activitate în industria publicităţii, lucrând ca freelancer pentru Gerald Shoenfeld Agency, unde executa layouturi la diferite produse. După o scurtă perioadă ca freelancer se angajează la tipografia Pallete Printing din New York ca art director şi lucrează acolo până în 1983 când îşi infiinţează propriul studio de grafică publicitară în New Rochelle, New York.

În 2013, trecut deja de vârsta de 70 de ani, pictorul revine cu o ultimă expoziţie în România.

Contemplarea unei picturi de Gil Nicolescu dă clar privirii şi libertate minţii. Deşi imaginea e elaborată, până în punctul în care teoreticul pare să biruie, ea nu forţează niciodată graniţa. Rămâne inteligibilă, prin raportare la real şi e misterioasă – ca orice real de amiază, hotărât de lumină. (…) Într-o lume ce elogiază excepţia, indiferent de calitatea ei, echilibrul lui Gil Nicolescu, având şi memoria statuarului din renaşterea timpurie, trece de neobişnuit. Gil Nicolescu deschide, pentru o întreagă generaţie de talente risipite pe glob, porţile reîntoarcerii acasă”. Tudor Octavian

Lucrări în colecţii de stat şi particulare: Romania, S.U.A., Olanda, Germania, Japonia, Franta, Elvetia

Merită să afli și despre

Sugestii: