Hans EDER, pictor

|
21 vizualizări

Hans Eder s-a născut la data de 19 aprilie 1883, in Brașov, si a încetat din viata la data de 5 noiembrie 1955, in Brașov.

Între anii 1903 și 1908, Eder a studiat la München, la Școala de pictură a lui Hugo von Habermann.

A continuat la Paris în Școala-atelier „La Palette" a lui Lucien Simon. Apoi, în perioada 1910-1911, a studiat la Bruges, în Belgia.

În 1924 a revenit la Brașov, unde a rămas, cu excepția câtorva ani, până la sfârșitul vieții. În perioada interbelică a expus frecvent la Brașov, Sibiu și București, participând regulat la Salonul Oficial.

purtând amprenta stilurilor europene ale începutului de secol xx, cărora li se înscrie tematic şi stilistic, Hans Eder este în primul rând un artist de incontestabilă originalitate, care, mai ales în contextul tradiţionalist dominant în arta transilvană a momentului, trebuie citit din perspectiva operelor sale, de puternică forţă interioară.

Tensiunea pe care artistul ştie să o imprime motivelor sale prin mijloacele de exprimare plastică ale acestor lucrări, marchează definirea expresiei artistice proprii, aceste peisaje fiind primele care indică apropierea de estetica expresionistă. cu timpul, odată cu maturizarea sa artistică, Eder va opta pentru prezentarea peisajului pustiu, ca exprimând mai bine mesajul social sugerat în lucrări.

Pe peretele frontal al navei laterale de nord al Bisericii Negre din Brașov se află o pictură în ulei pe pânză a lui Hans Eder, reprezentând Nunta din Cana, tablou pictat în 1932.

Lucrările sale se găsesc în Muzeul de Artă din Brașov, Muzeul de Artă din București, Muzeul de Artă din Cluj, Muzeul de Artă din Bruxelles.

Merită să afli și despre

Sugestii: