Vladimir ȘETRAN, pictor, profesor
Vladimir Șetran s-a născut in anul 1935, in Dăncăuți, Hotin, Republica Moldova, si a încetat din viata in anul 2022, la București.
Între anii 1949 şi 1953 urmează cursurile Liceului de Artă din Cluj, clasa profesorului Constantin Ilea. Absolvă în 1964, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, clasa profesorului Ion Marşic.
Şetran a predat desen şi studiul culorii, a coordonat lucrări de atelier şi de diplomă. A fost şeful catedrei de design din 1990 pînă în 2004.
Vladimir Șetran a pus bazele primei secții de învățământ superior de Forme Industriale [Design] din România, în 1969, alături de arhitectul Paul Bortnowski, pictorul Ion Bitzan și graficianul Hainoroc Constantinescu, la Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu” din București, unde a predat desen, studiul culorii și a coordonat lucrări de atelier și de diplomă.
Vladimir Şetran a fost un pictor marcant al generaţiei sale, atât pentru arta de șevalet, cât şi pentru cea monumentală. A lucrat, de asemenea, tapiserie şi sculptură.
Are o opera impresionanta, construita pe parcursul a peste jumătate de secol: pictura figurativa si abstracta de mare forță, desen si grafica - in reprezentări hedoniste dar si auster-reflexive ale lumii. Hiperactiv in varii experimente vizuale
„A făcut de toate. Nu din superficialitate, nu din orgoliul de a afișa dexterități multiple, nu dintr-o juvenilă nevoie de experiment, ci dintr-o vitală «poftă de a face», din dorința de a onora oferta infinită a lumii și de a explora potențialul nelimitat al creativității. Vladimir Șetran este un euforic al senzației, un nărăvit al lăcomiei de a vedea și de a da de văzut“ Andrei Pleşu
Artistul a avut expoziții în România şi în străinătate - de la Paris la Praga, de la Moscova la Viena şi Ulan Bator şi cu o răsunătoare participare în 1971 la Praga - şi participări remarcabile la Bienala tinerilor artişti de la Paris în anii '60 sau la Festivalul Internaţional de la Edinburgh, în 1971, prin galeria Demarco.
Lucrările sale se regăsesc în colecţii particulare, muzee din ţară şi străinătate, precum Franţa, Austria, Germania, SUA, Turcia, Liban, Anglia etc.
Premii şi distincţii
1964 – Premiul UAP pentru pictură.
1968 – Ordinul Naţional „Meritul Cultural”.
1984 – Premiul UAP pentru artă monumentală.
1988 – Premiul special al UAP.
1994 – Premiul UAP pentru Design.
2001 – Premiul UAP pentru ambient-instalaţie.
2001 – Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în rang de Calvaler.
2005 – Premiul Radio România Cultural.
2007 – Premiul UAP pentru Excelenţă acordat grupului 8Art.
2009 – Premiul „Ion Andreescu” acordat de Academia Română.
2009 – Ordinul Naţional „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Comandor.
2010 – Titlul „Doctor Honoris Causa” acordat de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi.