Palatul Baroc din Timișoara
Palatul Baroc din Timișoara este unul dintre cele mai frumoase și impunătoare monumente din țară.
Aidoma celorlalte construcţii de secol al XVIII-lea, Palatul Baroc face parte din programul de modernizare edilitară dezvoltat în regiunile nou încorporate de Casa de Habsburg.
El simboliza puterea imperială. De-a lungul vremii, până după Al Doilea Război Mondial, Palatul Baroc a găzduit la parter sediul administrativ, iar la etajele I şi II, locuinţele funcţionarilor administraţiei.
În cei aproape 300 de ani de existenţă, Palatul Baroc şi-a schimbat de mai multe ori denumirea în funcţie de politicile dominante şi de reorganizarea administrativă a oraşului. Construcţia s-a realizat în etape, o dată cu Piaţa Principală, Piaţa Domului, astăzi, Piaţa Unirii. Aceasta a dat configuraţia oraşului în secolul al XVIII-lea.
De-a lungul vremii, pînă după al doilea război mondial, Palatul Baroc a găzduit la parter sediul administrativ, iar la etajele I şi II, locuinţele funcţionarilor administraţiei. În cei aproape 300 de ani de existenţă, Palatul Baroc şi-a schimbat de mai multe ori denumirea în funcţie de politicile dominante şi de reorganizarea administrativă a oraşului.
Initial, din anul 1733, a adăpostit Oficiul Minier, iar din anul 1735 aici a funcționat Casieria Militară;
O lunga perioada de timp din 1778 a fost sediul prefecturii până în 1848 a fost sediul Comitatului Timiș;
Între 1944 - 1958 a găzduit comandamentul trupelor sovietice staționate în oraș;
În perioada comunistă a fost lăsat în paragină, abia la sfârșitul anilor '80 începând restaurarea edificiului;
În prezent palatul găzduiește Muzeul de Artă Timișoara.