Descoperă trecutul și frumusețea României prin Palatele sale!

Istorie, arhitectură, prezentare și splendide imagini.

Palatul Cantacuzino din București, calea Victoriei

11 Noiembrie 2024 | 30 👁

Palatul Cantacuzino, apoi muzeul George Enescu, este situat in municipiul București, calea Victoriei, nr. 141, sector 1. Palatul Cantacuzino este monument istoric de importanță națională și a fost clasat inclusiv în Patrimoniul European.

Palatul Cantacuzino este amplasat pe ultimul tronson al Căii Victoriei, în vecinătatea altor reşedinţe ale protipendadei bucureştene, dispuse de-a lungul arterei, aproape de Palatul Regal. Ansamblul are două intrari, unul principal din Calea Victoriei şi un acces secundar din strada gen. Gh. Manu, fostă lt. Lemnea nr.16. 

Palatul Cantacuzino din București, calea Victoriei

Palatul a fost construit între 1901 și 1902 după planurile arhitectului Ion D. Berindey în stilul francez Beaux Arts, pentru Gheorghe Grigore Cantacuzino, fost președinte al Consiliului de Miniștri, poreclit „Nababul” pentru fabuloasa sa avere.

Palatul Cantacuzino din București, calea Victoriei

Palatul Cantacuzino are patru niveluri: un subsol înalt alcătuind soclul construcţiei, un parter cu ferestre în arc de cerc şi cu balustrade de piatră, un etaj cu ferestre drepte prevăzute cu balconaşe din fier forjat şi o mansardă cu lucarne bogat ornamentate. 

Picturile murale poartă semnăturile maeştrilor G. D. Mirea, Nicolae Vermont, Costin Petrescu şi Arthur Verona, sculpturile şi ornamentaţiile sculptate sunt opera lui Emil Wilhelm Becker.

Nicolae Vermont realizează şase medalioane, dintre care trei semnate şi datate 1907. Două dintre ele, un cioban cu oile şi o ţărăncuţă cu cofa, sunt inspirate direct din opera lui Nicolae Grigorescu.

Compartimentul central al plafonului sufrageriei este semnat Costin Petrescu. Compoziţia alegorică de la centru, într-o mişcare avântată, cu două personaje feminine şi mai mulţi îngeri, este o reuşită a geniului decorativ.

Palatul Cantacuzino din București, calea Victoriei

Faţada atrage în mod deosebit atenţia prin bogăţia decoraţiei sculpturale. Deasupra intrării, frontonul circular este prevăzut cu stema princiară a Cantacuzinilor, evocând rangul nobiliar primit odinioară de strămoşii proprietarului, din partea împăratului austriac.

Gardurile, porțile și superbele statui de la intrare, care înfățișează doi lei, sunt realizate în stil Ludovic al XIV-lea. Monumentala intrare, umbrită de o imensă copertină din metal și sticlă în formă de scoică, realizată în stil Art Nouveau, impunea eleganța, rafinamentul și luxul La Belle Epoque în București.

Nababul a murit în 1913, iar clădirea i-a rămas fiului său, Mihail G. Cantacuzino, și soției acestuia, Maria Rosetti-Tescanu, cunoscută mai mult sub numele de Maruca. Mihail Cantacuzino a murit în 1928, lăsându-i palatul, prin testament, soției sale.

Palatul Cantacuzino a fost locul unde în 10 august 1913 s-a semnat Pacea de la București, de la finalul celui de al doilea Război Balcanic, prin care s-a stabilit ca România să preia Cadrilaterul.

Edificiul a găzduit în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial președinția Consiliului de Miniștri (guvernul român). După moartea lui George Enescu în 1955, soția sa a declarat în testamentul ei că palatul va găzdui un muzeu dedicat artistului.

Palatul Cantacuzino din București, calea Victoriei

În 1956, a fost înființat Muzeul Național George EnescuÎn el sunt expuse obiecte personale ale marelui compozitor și violonist, precum viorile sale, pianul, manuscrise ale operelor, fotografii, scrisori sau ochelarii de vedere.

Palatul Cantacuzino din București, calea Victoriei

Relația amoroasă dintre Maria Cantacuzino și George Enescu a început pe când Maruca era căsătorită cu Mihail Cantacuzino și lua lecții de pian de la compozitor. 

Prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino (1832 - 1913) a fost un om politic român, ales de două ori primar al Bucureștiului și numit prim-ministru al României în perioada 1899 - 1900 și în perioada 1904 - 1907. Se trăgea din vechea familie nobiliară, Cantacuzino, fiind un descendent al voievozilor români, respectiv împăraților bizantini Cantacuzino.

A studiat la București și Paris, unde și-a luat doctoratul în drept, în anul 1858. După ce s-a întors în țară a fost numit judecător la Tribunalul Ilfov, după care, a devenit consilier la Curtea de Apel București, funcție din care a demisionat la data de 4 mai 1864.

Datorită averii sale colosale a fost supranumit "Nababul". Din banii de care dispunea, a construit trei palate: Palatul Cantacuzino din București, situat pe Calea Victoriei, care adăpostește în prezent Muzeul Național „George Enescu”, Castelul Cantacuzino din Bușteni, numit uneori „Palatul Cantacuzino Bușteni”, și Palatul Cantacuzino de la Florești, supranumit și "Micul Trianon".

Merită să afli și despre

Sugestii: