Palatul Băncii Marmorosch Blank din București, str. Doamnei
Banca Marmorosch - Blank, Palatul Băncii Marmorosch Blank, apoi Hotel „Marmorosch”, este situata in municipiul București, str. Doamnei, nr. 2, 4, 6, sector 3.
Principalele personalități asociate clădirii sunt Jacob Marmorosch, Mauriciu Blank, Petre Antonescu, Anghel Saligny și Cecilia Cuțescu-Storck.
Construcția s-a realizat între anii 1915 și 1923, după planurile arhitectului Petre Antonescu, într-o tendință neoromânească formată din mai multe stiluri: bizantine, gotice, moldovenești. Structura clădirii a fost realizată de inginerul Anghel Saligny.
În interior, palatul a fost decorat în stilul neoromânesc de către Cecilia Cuțescu-Storck.
Seiful fostei bănci a fost păstrat în intregime, fiind transformat în bar. Conservate în intregime sunt și scara monumentală de marmură și parterul clădirii, unde se aflau dispuse pe două niveluri ghișeele fostei bănci, iar zona a fost transformată în recepție și restaurant.
Biroul guvernatorului, dar și alte câteva birouri de la primul etaj, au fost și ele restaurate, iar acum adăpostesc apartamentele de lux din hotelul Marmorosch Bucharest, Autograph Collection.
Mauriciu Blank (1848 - 1929) a fost bancher român de etnie evreiască, cofondator alături de Jacob Marmorosch al Băncii Marmorosch Blank.
Jacob Marmorosch (1823 - 1905) a fost zaraf, cămătar, bancher, cunoscut mai ales ca unul dintre întemeietorii Băncii Marmorosch Blank, alături de asociatul și cumnatul său, bancherul Iacob Löbel, și mai apoi de Mauriciu Blank.
Banca Marmorosch, Blank & Co a fost o bancă istorică românească înființată în 1848 de către Iacob Marmorosch. Este cunoscută pentru importanța pe care a avut-o la începutul anilor 1920, pentru implicarea în politica românească, dar și pentru răsunătorul ei faliment din 1931.
În anii 1920 Banca Marmorosch Blank era cea mai puternică bancă comercială din România. În anul 1923 banca avea 25 de sucursale în Regat și patru în străinătate (Paris, Istanbul, Viena și New York). De asemenea, deținea fabrici și diverse companii economice.
La 4 iunie 1948, ca urmare a datoriilor sale și pe fondul răcirii relațiilor între proprietari și guvern, Banca Marmorosch Blank a intrat din nou în insolvență și a fost lichidată. Astfel, istoria BMB a luat sfârșit, în anul centenarului de la înființarea sa, independent de decretele de naționalizare.