Opera Română din București, bd. Mihail Kogălniceanu
Opera Română este situata in municipiul București, bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 50, sector 5.
Clădirea Operei Române, cu o capacitate de 952 locuri, a fost ridicată în 1953, după planurile arhitectilor Octav Doicescu si Paraschiva Iubu, sub denumirea de Teatrul de Operă și Balet.
Sala de spectacole are forma de potcoavă. Scena are 24 m lățime, 20 m adâncime și 30 m înălțime. La ultimul etaj există Muzeul Operei. În parcul din fața clădirii se află statuia marelui muzician George Enescu, o sculptură în bronz de Ion Jalea.
Fatada cladirii are un portic cu 3 arcade monumentale si este impodobita cu doua basoreliefuri, unul care infatiseaza o scena de opera (sculptori Zoe Baicoianu si Boris Caragea), iar celalalt, zborul unor balerini (sculptor Ion Vlad).
Spectacolele de operetă și operă comică se organizau încă din anul 1877, după ce a apărut Legea Teatrelor, care stipula existența unei secții de operă în cadrul Teatrului Național.
Prima lansare oficiala s-a realizat sub titulatura de “Compania de Opera” in anul 1885 cu spectacolul Linda di Chamounix de Gaetano Donizetti. In 1924, la trei ani de la institutionalizarea Operei Romane, Anton Romanovski se stabileste in Romania, punand bazele primei companii de balet.
Opera Națională București este una din cele patru Opere naționale din România, fiind cel mai mare teatru liric al țării.