Palatul Apor, Alba Iulia
Palatul Apor a fost ridicat în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, între anii 1670-1690 la ordinele contelui Stefan Apor.
Imobilul este situat pe strada Gabriel Bethlen din interiorul cetatii Alba Carolina in vecinatatea Bibliotecii Bathyaneum.
Clădirea se afla la 1663 în proprietatea lui Francisc Lugosi, secretarul principelui Mihai Apafi, prima sa fază de construcţie aparţinând goticului târziu.
Achiziţionată de contele Ştefan Apor în perioada (1670-1690) în care a deţinut funcţia de tezaurar al Transilvaniei, locuinţa este amplificată şi înfrumuseţată cu elemente caracteristice fazei finale a Renaşterii târzii.
În jurul anului 1720 primeşte o nouă destinaţie, devenind Cazarma mică a Infanteriei, în fapt reşedinţa generalului comandant al garnizoanei austriece staţionate în Alba Iulia.
Transformările în stil baroc care i s-au adus în această ipostază, au vizat în special faţada principală, prin adosarea unui rezalit care cuprinde holul de acces cu scara de onoare, încadrat de coridoarele laterale.
Iniţiativa lucrărilor i-a aparţinut generalului Stefan de Steinville, iar posibilul autor al proiectului de reconstrucţie este Joseph de Quadro, arhitect celebru, implicat şi pe şantierul din vecinătate, de la mănăstirea trinitarienilor.
La sfârșitul secolului al XIX -lea aici își avea sediul Cazarma Mică a Infanteriei, devenită după 1918 Cazarma Cuza Vodă.
Pe faţada principală a clădirii a fost amplasată monograma împăratului Carol al VI-lea, într-un blazon cu acvila bicefală, susţinut de doi lei. Este împăratul în vremea căruia s-a ridicat Cetatea Alba Carolina.
István Apor (1638 Covasna, România – 1704, Sibiu, Principatul Transilvaniei) a fost un scriitor, memorialist și mecena secui, conte de Turia, unchiul scriitorului Péter Apor.