Descoperă fascinanta Românie prin Cetățile și Castele sale!

Istorie, arhitectură, povești și legende, oameni și personaje.

Cetatea Alba Carolina, Alba Iulia. Una dintre cele 7 minuni ale României

25 Septembrie 2024 | 143 👁

Cetatea de tip bastion Alba Carolina de la Alba Iulia a fost construită între anii 1715-1738, rolul ei fiind de apărare împotriva turcilor și de consolidare a teritoriilor ocupate de către puterea habsburgică în Transilvania.

Primul proiect al fortificației Alba Carolina a fost făcut de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti. El a murit de ciumă, însă a condus prima fază a lucrărilor.

Cel care a conceput planul cetății a fost arhitectul militar francez VaubanAnsamblul făcea parte dintr-un sistem mai larg de puncte fortificate, menite a asigura defensiv noile provincii cucerite.

Vezi filmul Vatra MCP cu Alba Iulia vechi, de altădată

Anterior epocii în care a fost construită, în același loc s-au mai aflat alte 2 fortificații precedente: Castrul Roman al Legiunii a XIII-a Gemina (106 e.n.) și Cetatea Medievală Bălgrad (secolele XVI-XVII).

Fortificaţia, concepută pe o suprafaţă de 110 hectare, cu o incintă apărată de trei rânduri de ziduri, a primit o formă stelată, cu şapte bastioane alternate cu șase raveline, străbătute de galerii boltite, toate delimitate de şanţuri adânci. 

Zidurile - ușor oblice - s-au ridicat din cărămidă și piatră printr-o tehnică fără denivelări, pentru a provoca ricoșarea ghiulelelor metalice.

Cetatea Alba Carolina, Alba Iulia

Forma de stea cu șapte colțuri este dată de cele șapte bastioane, care formează în zona centrală „incinta de siguranță“ a fortificației, cea mai importantă și cea mai bine protejată. Enumerarea de obicei a bastioanelor începe de la Poarta a III-a, spre sud, în sensul acelor de ceasornic.

Cetatea Alba Carolina, Alba Iulia

Cele 7 bastioane ale cetății: Trinitatea, Sfântul Ștefan, Eugeniu de Savoia, Sfântul Mihail, Sfântul Carol, Sfântul Capistrano și Sfânta Elisabeta s-au păstrat până astăzi.

Poarta I a cetăţii bastionare Alba Carolina, asigură accesul din direcţia estică, dinspre oraşul de jos. 

Poarta a II-a este amplasată pe cea de-a doua linie de apărare, în capătul de sus al unui culoar construit în rampă. Poarta a fost distrusă în 1937, în timpul ridicării Obeliscului dedicat lui Horea, Cloşca şi Crişan.

Poarta a III-a este adevăratul simbol al oraşului Alba Iulia, cea mai mare şi mai impunătoare dintre porţile cetăţii, între bastioanele Sfântul Eugeniu de Savoia şi Sfântul Capistrano, asigurând intrarea în fortăreaţa propriu-zisă. 

Cetatea Alba Carolina, Alba Iulia

Poarta a IV-a este singura poartă ornamentată de pe latura de vest a cetăţii, fiind poziţionată la mijlocul curtinei ce leagă bastionul Trinitarienilor de bastionul Sf. Mihail şi la capătul de vest al drumului principal care străbate cetatea. 

Poarta a V-a a fost amplasată pe colţul de sud-vest al ravelinului Sf. Mihail, demolat parţial în 1921, cu ocazia lucrărilor de construcţie a Catedralei Ortodoxe. Poarta este una dintre intrările secundare, aflate în partea vestică a cetăţii Alba Carolina. Arhitectura acesteia este una simplă, fără elemente sculpturale.

Poarta a VI-a a fost reabilitată în cadrul proiectului de refacere a zidului de vest al cetăţii, distrus în 1921, în timpul lucrărilor de ridicare a Catedralei Încoronării.

Poarta a VII-a era utilizată de trupe, pe zona contrafortului sudic. În timpul asediului cetăţii de către trupele maghiare, între anii 1848-1849, a fost blocată, fiind repusă de curând în circuit. 

Cetatea Alba Carolina, Alba Iulia

Statuile și reliefurile care împodobesc aceste porți, au ca sursă de inspirație fapte ale eroilor antici sau războaiele austro-turce, încadrându-se curentului baroc.

Aici este si Muzeul Național al Unirii, înființat în anul 1888. Muzeul are o expoziție etnografică impresionantă cu ajutorul căreia poți arunca o privire la tradițiile românești din zonă, în special din zona Munților Apuseni.

Merită să afli și despre

Sugestii: