Muzeul de Etnografie al Văii Teleajenului, Vălenii de Munte, Prahova
Muzeul funcționează în sediul refăcut al clădirii anexe a “Școlii de misionare”, școală înființată de Nicolae Iorga în anul 1922.
Muzeul de etnografie al Văii Teleajenului este consacrat unui domeniu tradițional în care contribuția românilor este deosebită şi anume acela al țesăturilor din lână, care, pe lângă caracterul lor funcțional, au avut şi unul decorativ.
Expoziţia este structurată în aşa fel încât vizitatorul poate parcurge cu privirea etapele prelucrării tradiţionale.
Pentru a uşura munca, pentru a obţine ţesături de calitate şi de mari dimensiuni, războiul de ţesut a fost continuu perfecţionat.
Astfel se ajunge la războiul orizontal, cunoscut la noi din secolele X – XII.
Păstoritul în zonele înalte ale Văii Teleajenului a fost practicat intens în această zonă astfel specialiştii muzeului au realizat o parte importantă a unei stâne şi anume fierbătoarea, în care stătea baciul şi se prepara caşul şi gurile strungii prin care intrau oile la muls.
În societatea tradiţională locuitorii comunităţilor rurale au avut şi au încă două tipuri de ocupaţii: primare (agricultura, creşterea animalelor, pomicultura şi viticultura) şi secundare (vânătoarea, pescuitul, albinăritul, exploatația pădurii, mineritul, meșteșugurile tradiționale).
Pentru a avea o reprezentare cât mai obiectivă a structurii ocupaţionale în zona Văii Teleajenului, Muzeul de etnografie are în structura sa reprezentate majoritatea acestor ocupaţii.
Muzeul de Etnografie al Vaii Teleajenului face parte din Complexul muzeal Valenii de Munte, alaturi de Muzeul Muzeul de Arta Religioasa “Nicolae Iorga”, Muzeul Memorial ”Nicolae Iorga” si Muzeul de Stiinte Naturale “Cultura Prunului”.