Muzeul Județean de Etnografie şi Artă Populară, Baia Mare, Maramureș
În anul 1899 a luat ființă în Baia Mare Asociația Muzeală Băimăreană ai cărei membri au donat obiecte ce urmau a constitui primele colecții ale muzeului. Aprobarea de înființare a unei secții de etnografie și artă populară a venit abia în 1964.
Muzeul funcţionează în actuala clădire din 1971.
Expoziția de bază are ca tematică „Lemnul în comunitatea tradițională din nordul Transilvaniei – de la leagăn la mormânt” și prezintă etape în prelucrarea lemnului, unelte folosite în viața cotidiană, interioare țărănești, port popular, podoabe tradiționale și textile de interior din cele patru zone etnografice ale județului Maramureș (Maramureșul Istoric, Chioar, Lăpuș și Codru), obiecte de cult și ceramică.
Muzeul Satului, inaugurat în 1984 în peisajul pitoresc de pe Dealul Florilor (6 ha), cuprinde monumente din cele patru zone etnografice ale judeţului Maramureş grupate în jurul Bisericii de lemn adusă din Chechiş.
Casa tradițională este nucleul gospodăriei care mai cuprinde diverse anexe, precum: șura, grajdul, găbănașul, cotețul pentru porci și pentru păsări.
Toate acestea sunt prezentate în cadrul muzeului nostru, alături de instalațiile tehnice (oloiniță, teasc, batoză) reconstituind imaginea satului maramureșean autentic.
Interiorul locuinței constituie un ansamblu funcțional în care se reflectă ocupația, starea socială şi concepția stilistică a poporului.
Cuptorul, mobilierul, piesele de decor arată cum se trăia în acele vremuri.
Printre monumentele de arhitectură populară achiziționate se numără casa din Cărpiniș (1758), casa Giulești (1794), gospodăria Borșa (1795), Berbești (1806), Prislop (1811), găbănașul din Chechiș (1794).
Casa Petrova este datată la mijlocul sec. al XIX-lea. Din punct de vedere arhitectonic, este o construcție tipică perioadei respective pentru păturile înstărite ale populației din zonă. Aici s-a născut cel care a pus bazele școlii românești de stomatologie (prin înființarea Facultății de stomatologie din Cluj), dr. Gheorghe Bilașcu.