Muzeul de arta Dinu şi Sevasta Vintilă, Topalu, Constanta
Doctorul Gh. Vintilă (1898 - 1978) a donat în anul 1960 comunei sale natale, Topalu, 228 lucrări de artă românească modernă în vederea alcătuirii unei colecţii publice de mare interes şi originalitate.
În urma acestei donaţii, în casa părintească a doctorului se înfiinţează, în acelaşi an, Muzeul de Artă Dinu şi Sevasta Vintilă Topalu şi devine secţie a Muzeului de Artă Constanţa.
Interesul pentru artă al doctorului Vintilă a fost cultivat de relația de prietenie pe care a avut-o cu pictori precum: Șirato, Dimitrescu, Pallady și Tonitza (aceștia formau grupul celor patru), dar și Oscar Han, devenit, de-a lungul timpului, cel mai bun prieten al lui.
Oscar l-a călăuzit de medic în lumea artei, fiindu-i mentor, și l-a învățat ce să colecționeze de-a lungul a 40 de ani, dar, mai presus de orice, a fost mereu alături de el.
Muzeul găzduiește opere ale celor mai importanți creatori români - Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gh. Petraşcu, Nicolae Dărăscu, Jean Al. Steriadi, Camil Ressu, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Paciurea, Oscar Han, etc.
Pe lângă statui (12) și tablouri (216), în acest muzeu există și 32 de opere de grafică, acestea, din păcate, nu pot fi expuse din cauza sensibilității la lumină ceea ce le-ar putea afecta calitatea.