Fierarul Nagy Gyorgy, Tălișoara, Covasna

|
28 vizualizări

Fierarul Nagy György a învățat meseria de la părinți.
În atelierul său puteți vedea cum se realizează potcoava, carul, obiecte decorative (din fier forjat), poarta, gardul.
György este proiectant și executant; în atelier este totul – masa de desen, focul, nicovala, sculele (pe care tot el și le face). Balamale, porți, felinare, scaune, bănci, sfeșnice; comenzi sau produse pentru expoziție; restaurare; dacă e din fier.

György îmblânzește, modelează, înfrumusețează. Spune că pentru a crea ceva din fier e nevoie, ca și atunci când vrei să cucerești o femeie, de timp și răbdare.
În procedeul de forjare a fierului, folosit de el, nu se regăsește folosirea instrumentelor tehnologice ci doar mâinile dibace ale fierarului care modelează fierul brut încins în cuptorul cu foale și bătaia repetată a ciocanului.

Fiecare lucrare e unică și personalizată.
Intr-o încăpere a amenajat un mic muzeu, sub forma unui atelier de sat, din urmă cu 100-200 de ani, în care se pot admira obiecte și scule de fierărie, fotografii vechi ce evocă munca dintr-un atelier de fierărie de pe vremuri, evoluția în meserie, diplome vechi.

Nu lipsesc mașina de găurit manuală și foalele, care, dacă ar fi cazul, ar putea chiar fi încă folosite, cu toate că au pe puțin 115 ani vechime (pe o încrustație în lemn se poate citi 1903).

Merită să afli și despre

Sugestii: