Stația Cornățel, Sibiu
Stația Cornățel este situată la km 86 din satul Cornățel, comuna Roșia, județul Sibiu.
Construită între anii 1898 - 1910, Stația Cornățel (gară, canton, district, cântar, turn de apă) este clădire monument istoric.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, odată cu trasarea principalelor linii de cale ferată din Transilvania, conducerea Imperiului Austro-Ungar a decis să sprijine inițiativele private locale pentru construirea unor linii secundare. Acestea urmau să conecteze stațiile importante de pe rutele principale și să contribuie la dezvoltarea zonelor rurale, facilitând atât transportul de călători, cât și cel al produselor agricole și forestiere.
Prefectul Gábor Apor din Sighișoara a inițiat construcția unei linii feroviare care să lege Podișul Târnavelor de Podișul Hârtibaciului. Din cauza dificultăților de relief dintre Sighișoara și Brădeni, caracterizate de curbe strânse și pante abrupte necesare traversării dealului Apoldului, s-a optat pentru ecartamentul îngust, standardizat în imperiu la 760 mm.
În 1895 Societatea Căilor Ferate Locale Sighișoara-Sibiu a demarat lucrările la Sighișoara. În ciuda întârzierilor cauzate de inundații, până la sfârșitul anului 1898 s-a reușit finalizarea primului tronson al liniei, în lungime de 48 de kilometri, până la Agnita.