Aurel MIHAILOPOL, fotograf
Aurel Mihailopol s-a născut în data de 7 iulie 1928 în Constanța și a încetat din viață în data de 5 decembrie 1982 în București.
Mama sa era rusoaică, iar tatăl, un antreprenor de biserici de origine greacă.
În anul 1947 Aurel Mihailopol se înscrie la şcoala de aviaţie de la Focşani, dorind să profeseze ca aviator. La insistenţele mamei sale renunţă la aviaţie și se dedică fotografiei. Profesează ca fotograf în cadrul unor reviste şi ziare bucureştene. Nu va uita niciodată aviaţia, folosind cu nostalgie norii ca element primordial în arta fotografică.
„Fotograful desculț”, numit astfel pentru nonconformismul său, Aurel Mihailopol este considerat unul dintre cei mai talentați fotografi din anii regimul socialist în România.
Fotografiile sale au fost numite, în repetate rânduri “poeme optice”.
Aurel Mihailopol a lucrat timp de mulți ani la revista Flacăra, realizând reportaje alături de jurnalistul Tudor Octavian, iar mai apoi la revista Cinema.
Cele mai multe fotografii executate de Mihailopol poartă titluri, la baza cărora se află de regulă o metaforă. Apropiații amintesc de obiceiul fotografului de a-și atârna aparatul la gât de dimineață, înaintea oricărei alte activități.
În anul 1973 a început să scrie romanul biografic “Săru’ mâna coniţă, a venit fotografu’”, roman cu subtext anticomunist, care a ajuns să fie tipărit în anul 2000.
În anul 1981 Colaborează cu Televiziunea Română, la rubrica “O fotografie pe săptămână” din cadrul emisiunii “Mozaic cultural-artistic” prezentată de Tudor Vornicu.
Lucrări ale artistului se află în Muzeul Național de Artă Contemporană al României (MNAC).
Premii:
1961 – Federaţia Internatională de Artă Fotografică (FIAP), la propunerea Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România îi acordă titlul de arist FIAP
1965 – Preşedintele FIAP, Dr. Maurice Van Wier îi înmânează distincţia federaţiei – Excellence FIAP