Muzeul Vrancei. Casa Ștefănescu, Focșani, Vrancea

|
25 vizualizări

Muzeul se afla in intr-o casa monument istoric, Casa Ștefănescu, construita in secolul al XIX-lea.
Muzeul județean Vrancea a luat naștere în anul 1931 și este structurat pe șase secțiuni: Istorie și Arheologie, Muzeul Unirii, Conservare, Etnografie, Științele Naturii și Adjud.
Muzeul deține obiecte și documente ce poartă amprenta evenimentelor petrecute în veacul al XIX-lea (1848, Unirea Principatelor, Războiul de Independență), dar și a unor personalități ale vieții sociale, culturale și politice vrâncene (scriitorul și diplomatul Duiliu Zamfirescu, juristul Gh. Apostoleanu, arhitectul Ion Mincu, geograful S. Mehedinți, întemeietorul teatrului focșănean - maiorul Gheorghe Pastia, scriitorul Al. Vlahuță, țăranul Ion Roată).

Muzeul Vrancei. Casa Ștefănescu, Focșani, Vrancea

Casa Ștefănescu, ridicată la sfârșitul secolului al XIX-lea de primul ei proprietar, Cristea Gogos, avea în documentele timpului prezentarea următoare: „construcție de zid masiv, învelită cu tablă, 5 camere, un antreu cu geamlâc, o spălătorie, un beciu, o privată de zid, împrejmuită cu grilaj de lemn”.
Cristea Gogos nu locuia aici, dar o închiriase lui Moritz Dichtriștein, un evreu născut la 1855 în Ungaria, un mare angrosist de vinuri, care desfăcea pe piețele, din acele timpuri, sute și mii de vagoane pe an.
După marea conflagrație mondială, noul proprietar al imobilului a devenit Ștefănescu Ștefan și acesta un mare proprietar al județului, născut în jurul anului 1870.

Merită să afli și despre

Sugestii: