Muzeul memorial Alexandru Vlahuță, Dragosloveni, Vrancea

|
22 vizualizări

Casa Memorială Alexandru Vlahuță din Dragosloveni este casa primită de scriitor de la soția sa, Alexandrina Ruxandra Gâlcă.
Aici și-a petrecut Alexandru Vlahuță (1858 - 1919) câțiva ani din viață, până în 1916, an în care obligat de înaintarea frontului se refugiază cu o parte din agoniseala de o viață la Bârlad.
În scurtul răstimp al șederii lui Vlahuță la Dragosloveni, mulți dintre cei mai mari scriitori români dintre cele două războaie mondiale au fost oaspeți de seamă ai acestei case: I. L. Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Nicolae Grigorescu, Gheorghe Brătescu-Voinești, Constantin Dobrogeanu-Gherea, Octavian Goga.
În timpul răscoalei ţărăneşti din 1907, la doi ani de la venirea sa aici, casa de la Dragosloveni a fost vandalizată. Cu prilejul reparaţiilor s-au făcut îmbunătăţiri şi s-a adăugat cerdacul.

Muzeul memorial Alexandru Vlahuță, Dragosloveni, Vrancea

După Primul Război Mondial, casa este distrusă pentru a doua oară, astfel că soția sa o renovează și o transformă în așezământ cultural în memoria poetului, festivitatea de deschidere fiind stabilită pentru 31 octombrie 1926.
Casa memorială a fost amenajată și inaugurată în anul 1958, cu ocazia sărbătoririi centenarului nașterii scriitorului.

În câteva camere, la parter și etaj, s-a reconstituit atmosfera specifică epocii: mobilier, cărți din biblioteca proprie, reviste ale vremii, câteva obiecte ce au aparținut scriitorului. În plus, se oferă vizitatorului o succintă prezentare a vieții și activității marelui dispărut.

Merită să afli și despre

Sugestii: