Cuibul Reginei - Muzeul Portului Constanța
Cuibul Reginei (Pavilionul Regal), apoi Muzeul Portului Constanța, este situat in in Portul Constanța.
A fost construit în anii 1909-1910, dupa planurile arhitectului Victor Stephanescu.
Regina Elisabeta a adorat Constanța, a iubit oamenii de aici, dar mai presus de toate era o artistă, o poetă care îmbrățișa valurile mării prin cuvintele așternute pe foi.
De aceea, Regele Carol I și inginerul care a proiectat Portul Constanța, Anghel Saligny, au decis să îi facă un cadou, construind pe digul portului un imobil special pentru ea, numindu-l Pavilionul Regal (Cuibul Reginei).
De-a lungul vremii, aceasta a fost martoră la momente istorice, precum vizita țarului Nicolae al II-lea al Rusiei din 1914, și a servit ca refugiu regal.
Concepută inițial ca o construcție din lemn semănând cu suprastructura unei ambarcațiuni, va fi refăcută din cărămidă și beton armat între anii 1927 - 1928.
În 1965 latura de est a clădirii va fi demolată pentru realizarea accesului rutier necesar construirii digului de larg.
O ultimă intervenție asupra clădirii va avea loc între anii 1983 - 1985. Muzeul prezintă tradițiile și activitățile portuare din perioada anticului Tomis până în zilele noastre.
Regele Mihai a copilărit la Pavilionul Regal și și-a lăsat în cadrul vizitei din 1998 semnătura pe un caiet, alături de cea a soției sale, Ana. Ele pot fi văzute la Muzeul Portului Constanța.