Descoperă frumusețea clădirilor vechi din România!

Istoric, povești și legende, arhitectură și fotografii!

Vila Golescu, Câmpulung Muscel, un exemplu reușit al stilului neoromânesc

|
464 vizualizări

Vila Golescu din Câmpulung Muscel este un ansamblu arhitectural și peisager unic, păstrând nealterate elemente valoroase de arhitectură, mobilier, artă și un parc terasat de patru hectare care cuprinde plante rare şi exotice.

Vila Golescu a aparţinut unei vechi familii românești, a cărei istorie începe în secolul al XV-lea. Irina şi Viorica Golescu, ultimele descendente ale familiei, au donat casa şi mobilierul de epocă, biblioteca, mici obiecte, covoare.
Clădită în 1910 de către tatăl lor, este un exemplu reușit al stilului neoromânesc tipic pentru această regiune și a supraviețuit războaielor mondiale și epocii comuniste mulțumită descendenților familiei care și-au dorit salvarea ansamblului pentru generațiile viitoare.

Casa impresionează prin simetria sa perfectă, prin decorațiunile simple, dar atât de frumoase - cerdacul cu „acolade” (pe care deja îl remarcasem), coloanele și ancadramentele ușilor și ferestrelor, executate din piatră alburie de Albești.

Vasile Golescu, fiu al revoluționarului pașoptist Alexandru Golescu-Arăpilă, a fost căsătorit cu Maria Cantili, cu care a avut 6 copii, dintre care 4 au atins vârsta maturității: 3 fete și un băiat. După moda vremii, Vasile și-a desfășurat studiile de silvicultură în Franța, la Paris și Nancy, apoi s-a întors ca șef al Ocolului Silvic Muscel.
Mare iubitor de natură și ambițios din fire, s-a apucat să teraseze cu simț de răspundere un teren în pantă, de aproximativ 2 ha, aflat în custodia familiei sale, la o margine de oraș.

Merită să afli și despre

Sugestii: