Descoperă frumusețea clădirilor vechi din România!

Istoric, povești și legende, arhitectură și fotografii!

Fosta Prefectură, Alba Iulia

27 Septembrie 2024 | 93 👁

Clădirea Fostei Prefecturi a fost ridicată în colțul Nord-Estic al Cetății, peste structura unor locuințe nobiliare mai vechi, de secol XVI. Edificiul suprapune una dintre cele patru laturi ale fostului castru roman de la Apulum, care avea același aliniament cu Cetatea medievală.

De la o formă planimetrică simplă pătrat sau dreptunghi, la o o planimetrie asemanătoare literei L și la cea actuală cu latura de nord mult alungită fată de cea de sud.

Cea mai veche parte a edificiului este cea de nord, care suprapune parțial zidul de incintă al castrului roman și al cetății medievale.

Vezi filmul Vatra MCP cu Alba Iulia vechi, de altădată

În structura interioară se regasesc componente mai vechi, din secolul al XVI-lea, care ar fi putut să aparțină unor locuințe nobiliare (casa Pancrațiu Sennyei) sau ale uneia din casele de oaspeți ale sașilor, ambele amintite în documentele vremii. Variantele simple ale planimetriei aparțin celei dea doua jumătăți a secolului al XVI-lea și a celui următor.

În secolul al XVIII-lea, corpul nordic beneficiază de o nouă fațadă în stil baroc, urmând mai apoi, în 1823, modificările profunde care îi conferă forma de astăzi.

La 1736 clădirea era reședința Directorului Fortificației, mai apoi Corpul de Gardă Principal, Casa Inginerului, Direcția de Geniu (1903), Pavilionul ofițeresc de Geniu, Prefectura (1939), iar din 2002 sediul Inspectoratului Școlar al Județului Alba.

 Primul prefect al județului, după Unirea din 1918, a fost avocatul Ioan Pop, cel care a făcut și primele demersuri pentru mutarea Prefecturii la Alba Iulia.

Merită să afli și despre

Sugestii: