Casa Memorială Aloisie Tăutu, Valea Vinului, Satu Mare

|
23 vizualizări

Expoziția cu caracter memorial este organizată în casa în care a trăit Aloisie Tăutu (1895-1981), canonic, istoric, consilier ecleziastic la Legația română de la Vatican, autor a numeroase lucrări teologice și istorice.
Casa albă cu coloane la intrare are trei camere, în care vizitatorul poate afla mai multe despre un om care s-a dedicat chemării sale spre studiu şi spre răspândirea învăţăturii creştine.

Casa Memorială Aloisie Tăutu, Valea Vinului, Satu Mare

Camera din faţă prezintă piese de mobilier, masă de birou cu accesoriile cu care a lucrat, precum și fotografii şi picturi ale familiei şi prieteniilor.
A doua cameră este mobilată ca şi o sufragerie. În ultima cameră, dormitorul, se pot vedea piese de mobilier, furniruit cu lămâie, pat, noptieră, dulap, executat la începutul secolului XX.

Casa Memorială Aloisie Tăutu, Valea Vinului, Satu Mare

Născut în 1895 la Terebeşti, și-a petrecut copilăria la Valea Vinului. A urmat facultatea de teologie la Viena, fiind hirotonit ca preot la 1921.
În anul 1928 a fost numit de către episcopul greco-catolic, Valeriu Traian Ferenţiu, ca cercetător la Arhiva Vaticanului, unde și-a petrecut toată viaţa, publicând numeroase volume, din documentele găsite acolo.

Merită să afli și despre

Sugestii: