Casa Memorială George Pop de Băsești, Băsești, Maramureș
Casa memorială este organizată în conacul care a aparținut marelui om politic, descendent al unei familii nobiliare.
Casa a fost construită în anii 1885 - 1890, constituind timp de trei decenii un loc de întâlnire a multor personalități transilvănene: dr. Vasile Lucaciu, Vasile Goldiș, Ion Rațiu, Teodor Mihali și alții. Până în 1940 casa a fost locuită de fiica sa, Elena Pop Longin (1860 - 1940), cunoscută militantă feministă și de soțul ei, Francisc Hossu Longin.
Casa Memoriala cuprinde exponate valoroase, precum: documente de familie, fotografii si obiecte personale ce redau viața importantului om politic.
George Pop a făcut parte din delegația “celor 300”, formata in urma Memorandului de la Viena, “Memorandul Romanilor din Transilvania si Ungaria”, urmând sa fie condamnat alături de alți conducători ai Partidului National Roman.
George Pop a susținut cauza drepturilor naționale ale romanilor din Transilvania, iar in data de 14 decembrie 1918 a fost ales președinte al Marii Adunări de la Alba Iulia, subliniind in cuvântul de deschidere “realizarea marelui vis al lui Mihai Viteazul unirea tuturor celor de o limba si de o lege, Intr-un singur si nedespărțit stat numit Romania”