Atelierul memorial Aurel Popp, Satu Mare

|
30 vizualizări

Atelierul se află într-o clădire construită de artist între 1934–1935 şi a funcționat ca atelier de creație până la moartea artistului în 1960.
Între 1998–2000 clădirea a fost restaurată, după această dată aici ființând Atelierul Memorial „Aurel Popp”, în care sunt expuse lucrări de pictură, sculptură, grafică, fotografii, cărți, documente, obiecte personale, mobilier.

Atelierul memorial Aurel Popp, Satu Mare

În anul 2009, a fost dezvelit în Satu Mare bustul lui Aurel Popp, cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la nașterea artistului, în cadrul Anului Cultural Aurel Popp. Bustul de bronz este amplasat in Piața Romană din Satu Mare, în apropierea atelierului memorial.

Atelierul memorial Aurel Popp, Satu Mare

Sculptorul, pictorul și graficianul român s-a născut la 30 august 1879 în comuna Căuaș, județul Satu Mare. Urmează cursurile școlii primare în satul natal, apoi la Craidorolț după care la Carei. În cursul anilor de liceu se împrietenește cu poetul Ady Endre. În 1889 se înscrie la Școala superioară de desen și caligrafie din Budapesta, iar în anul IV a avut șansa să ajungă în Italia, cu o bursă de studiu, ocazie cu care vizitează: Roma, Siena, Perugia, Assisi și Orvieto.
În 1936, împreună cu Ioan Thorma organizează Congresul artiștilor plastici din Transilvania și Banat. De asemenea, participă cu mai multe proiecte și machete la un concurs pentru monumentul memorandistului Vasile Lucaciu dar proiectează și un monument dedicat lui Nicolae Bălcescu.

Încetează din viață la 8 august 1960, la vârsta de 81 de ani.

Merită să afli și despre

Sugestii: