Casa memorială BORSOS MIKLÓS, Ciumani, Harghita

|
29 vizualizări

Clădirea, construită în 1936, a scoasă la licitație la sfârșitul anilor ‘90, si a fost cumpărată de Fundația ”Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány” prin bunăvoința văduvei lui Borsos Miklós, Kéry Ilona.
Casa memorială Borsos Miklós, care funcționează din 2002, se află în partea dinspre drumul principal al moșiei străvechi al familiei Borsos.
Casa memorială are şi o curte care încearcă sa imite o parte din gradina artistului din Tihany-Ungaria. Colecția deținută şi păstrată la Ciumani (peste 220 de obiecte de artă, bunuri cu valoare memorială şi numismatice) este a doua ca valoare după Galeria Borsos Miklós, înființată în anul 1971 din donația artistului în cadrul Muzeului orășenesc din Győr.

În partea dreaptă a casei se găsesc trei camere în care sunt expuse permanent operele lui Borsos Miklós şi camera memorială în care sunt expuse uneltele şi obiectele sale personale.

Colecţia conţine opere originale, care în mare parte nu au fost prezentate în alte expoziții, desene în tuș, statuete, medalii.
În camera memorială se găsesc obiectele sale personale, hainele în care lucra, uneltele sale preferate, chiar şi lada de unelte ornată cu lalele care a fost luată de către tatăl său de la Ciumani, precum şi manuscrise, cărţi ilustrate de el şi exemplare valoroase din biblioteca sa personală.

Merită să afli și despre

Sugestii: