Nicolae Catavei, pictor

Nicolae Catavei s-a năsut in data de 7 aprilie 1946, Făgăraș, jud. Brașov

In anul 1984 a absolvit Facultatea de Electromecanică, Universitatea de Nord, Baia Mare, iar in anul 2009 Facultatea de Litere Catedra Filozofie-Teologie-Artă, secția Arte Plastice şi Decorative, Universitatea de Nord, Baia Mare.

De-a lungul carierei sale de artist, Nicolae Catavei a organizat mai multe expozitii personale in Baia Mare si a participat la diferite expozitii de grup si tabere de creatie in orase din Romania.

Nicolae Catavei este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (Visual Artists’ Union of Romania‏)

Nicolae Caţavei propune o structură de mare fascinaţie în cadrul căreia amestecă cu măestrie tradiţia şi cercetarea contemporană, încredinţînd frumuseţii ca şi conţinut, codurile unui alfabet filozofic, arhaic şi misterios. Meditaţia şi cercetarea artistului consideră descifrarea misterului şi valorile de înţelepciune antică ca un loc de învăţare. Opera sa picturală instalativă transportă dincolo de timp, sugerînd între plinuri şi goluri trasee de experienţă artistică ce coincid cu meditaţia, cu transcendenţa, cu necunoaşterea invizibilui dincolo de universalul vizibil… inserează citate culte în fiecare lucrare pendulînd de la suflul sever la extraordinara magie de culori şi materiale” Silvana Nota

Premii
2011 – Premiul II Expozitia/Concurs internaţional Materia Viva, Torino, Italia cu lucrarea Imagini arhetipale;
2011 – Nominalizare Expozitia /Concurs Saloanele Moldovei, ed.XXI. Chişinău – Bacău cu lucrarea Compoziţie;
2011 – Premiul II Concursul Între figurativ şi simboic, ed. a VI-a, Galeria MONIQUE ROUSSEL, Iaşi, pentru lucrarea Coloana Cerului.