Muzeul Memorial Ioan Slavici și Emil Monţia, Șiria, Arad

|
9 vizualizări

Muzeul este găzduit de castelul Bohus, clădire construită în stil neoclasic, încărcată cu o bogata istorie. Aici a fost semnat actul de capitulare al armatei revoluționare maghiare în fața generalilor austrieci și ruși, la 13 august 1849. În parcul castelului se află statuia Antoniei Bohus, busturile lui Ioan Slavici, Mihai Eminescu, Ioan Russu Sirianu, Nicolae Ştefu, Sigismund Borlea şi Emil Monţia.
Clădirea care adăposteşte muzeul este monument istoric.

Castelul Bohus a fost construit în stil baroc, în 1838 şi a aparţinut familiei nobiliare cu acelaşi nume. Expoziţia permanentă „Ioan Slavici” dedicată marelui scriitor român (1848-1925) născut la Şiria a fost inaugurată în 1960. Ea prezintă momente din copilăria, anii de şcoală primară petrecuţi la Şiria, apoi din anii studiilor de la Arad, Timişoara, Budapesta şi Viena, dar şi vasta activitate literară, politică şi pedagogică a lui Ioan Slavici.
În parcul castelului se află statuia Antoniei Bohus, busturile lui Ioan Slavici, Mihai Eminescu, Ioan Russu Şirianu, Nicolae Ştefu şi Emil Monţia.

Expoziția SLAVICI
Expoziţia dedicată scriitorului Ioan Slavici, născut la Şiria în 18 ianuarie 1848, cuprinde trei săli în care, prin fotografii de familie, diplome, premii, decoraţii, manuscrise, cărţi şi ziare, este evocată personalitatea complexă a acestuia.
În expunere este prezentată succint viaţa scriitorului, în diferite perioade, începând cu locul natal Şiria; studiile la Arad, Timişoara, Pesta şi Viena; prietenia cu Eminescu şi activitatea în cadrul României June. Activitatea publicistică la ziarul ”Tribuna” din Sibiu a fost marcată de procesele de presă şi întemniţarea la Vacz.
În cele trei săli despre Ioan Slavici, sunt expuse fotocopia certificatului de naştere, fotocopii după actele şi diplomele de şcoală, fotografii din perioada studiilor la Viena, manualele sale şcolare, notiţe personale, mobilierul folosit de scriitor, tablouri, articole din diverse publicaţii, manuscrise, ediţii princeps ale operei sale etc.
Expoziția MONȚIA
În cadrul cadrul Muzeul Memorial Ioan Slavici şi Emil Monţia Şiria, în anul 1970, a fost amenajată şi expoziţia permanentă dedicată vieţii şi activităţii compozitorului Emil Monţia (1882 – 1965), stabilit la Şiria începând cu 1906. A fost reconstituită camera de lucru a acestuia, cuprinzând mobilierul original, pianul, vioara, partituri, culegeri de folclor şi fotografii de familie. Emil Monţia, prin creaţia sa, întregeşte în şcoala de muzică trio-ul arădean, alături de Ion Vidu şi Sabin Drăgoi.
Expoziţia ce îl comemorează pe Emil Monţia include pianul şi violoncelul compozitorului, mobilierul camerei sale de lucru, culegeri de folclor şi mai multe ediţii ale principalelor sale lucrări: La fântâna cu galeată, Fata de la Cozia, Moştenitorul, Cercel.
A fost membru fondator al Societăţii Compozitorilor Români, a operelor din Bucureşti, Cluj şi Timişoara.
Din anul 1907 s-a stabilit la Şiria, unde avea un cabinet avocaţial. A trăit întreaga sa viaţă la Şiria, până în februarie 1965.

Merită să afli și despre

Sugestii: