Gheorghe LEVCOVICI, pictor

Gheorghe LEVCOVICI s-a născut in data de 14 martie 1909, in Tighina – Bender, Basarabia, si a încetat din viata in data de 26 martie 1984, in Galaţi.

În 1945 s-a stabilit împreună cu familia în Galaţi si a absolvit Academia de Arte Frumoase din Iaşi.

Gheorghe Levcovici a practicat pictura în ulei, desenul în creion şi în cărbune, monotipul.

Alături de pictură, Gheorghe Levcovici s-a afirmat şi în grafică, una dintre sursele de inspiraţie preferate fiind reflectarea unor evenimente istorice în zona judeţului Galaţi.

A fost membru şi primul preşedinte al Cenaclului Artiştilor Plastici din Galaţi, infiinţat in 1951; membru al Uniunii Artiştilor Plastici din 1950.

Pictorul a făcut școlaritate corectă cu maeștrii ieșeni, i-a prețuit și le-a respectat îndemnurile. Pictura lui are aerul picturii românești de atunci, nici mai bună, dar nici mai rea. Simțea cu antene fine motivul și nu se grăbea ca impresioniștii altădată. Timpul lucra în favoarea sa. Peisajele gălățene din timpul războiului sunt tulburătoare mărturii ale dezastrului și absurdului, imagini corecte și impresionante. Această vocaţie confesivă se întâlneşte şi în interioarele ţărăneşti unde se simte aripa suavă a pastelurilor luchianeşti. În alte compoziţii, portretele au fizionomii tratate ca nişte icoane. Evocându-l, înseamnă că nu va fi uitat de concitadini, ci preţuit cu bucuria pe care pictorul ne-a dăruit-oValentin Ciucă