Colecţia de Mineralogie Estetică a Fierului Constantin Gruescu, Caras-Severin

Colecţia particulară a lui Constantin Gruescu cuprinde peste 2000 de eşantioane de mineralogie provenite din bazinele miniere bănăţene Ocna de Fier, Dognecea, Sasca Montană-Ciclova Montană, Armeniş-Teregova, Moldova Nouă, Rusca Montană-Ruşchiţa din Munţii Apuseni, Baia Mare, Călimani şi din diferite zone de pe glob.
Este primul muzeu particular de minerale estetice din România.
Vedeta expoziţiei este Macla Gruescu, descoperită de cunoscutul mineralog în anul 1972 şi care i-a adus recunoaşterea internaţională.

Macla coaxială de cuarţ cu concreşteri radiale a fost găsită la Ocna de Fier într-o pungă subterană de argilă şi este unică în lume.

Practic, Macla Gruescu are trei forme de reprezentare: simplă, ca „un papion”, dublă, în forma crucii Sfântului Andrei, şi triplă, în formă de cruce (la 900).
O altă piesă de atracţie este cuarţul roz de la Ocna de Fier, care, alături de cele două ametiste de culoare violet, de 78 de kg, din mina Gerais (Brazilia), şi un citrin galben, de 40 de kg, adus tocmai din Zair, întregesc noua paletă coloristică a „buchetului de flori de mină” al colecţiei de minerale estetice.

Adunând cu pasiune toată viaţa exponate minerale, a strâns o colecţie unică de „nestemate ale Banatului Montan”, în special din minele de la Ocna de Fier, Dognecea, Sasca Montană, Ruschiţa şi Moldova Nouă.

În Munţii Banatului au fost descoperite până acum aproape 250 de minerale, Banatul Montan fiind recunoscut ca „ţinutul minelor” de fier, aramă (cupru), plumb, cărbuni, argint şi aur.

În acelaşi timp, Constantin Gruiescu şi-a întregit colecţia cu exemplare impresionante de flori de mină, făcând schimburi sau cumpărându-le de la alţi pasionaţi de mineralogie din România sau din alte ţări ale Europei, Asiei, Africii sau Americii de Sud.
Exponatele sunt fascinante prin culori şi forme care îţi stârnesc imaginaţia.

Unele minerale au culori vii (roz, lila, galben sau roşu), cum ar fi cuarţul roz şi granatul galben auriu de la Ocna de Fier şi varietatea lila de ametist de la Ciclova, altele, în schimb, sunt combinaţii cu gri sau cafeniu şi albe, cum sunt: roşu cu gri la realgarul de la Moldova Nouă, verde cu gri şi cafeniu la malachitul de la Dognecea.
Adresa Colecţia de Mineralogie Estetică a Fierului Constantin Gruescu: Str. Vale, Nr. 113, Ocna de Fier, judetul Caras-Severin