Heritage România. Descoperă farmecul de altădată al orașelor prin fotografii și cărți poștale vechi.

Prezentare VIDEO a localităților României, a oamenilor, clădirilor, istoriei și atmosferei de demult.

Aceasta este Vechea Românie, de altădată!

Geoagiu de altădată, în imagini vechi

26 Martie 2025 | 35 👁

Geoagiu se află situat în județul Hunedoara, regiunea istorică Transilvania. În trecut, Geoagiu a avut denumirea de Gyog.

Scurtă istorie a Geoagiului

Urme ale civilizatiei umane s-au descoperit în Geoagiu, încă din antichitate. Prima atestare documentară a Geoagiului datează din 1291.

Vezi filmul Vatra MCP cu Geoagiul vechi, de altădată

Geoagiu are o istorie îndelungată, atestată încă din perioada dacică (mileniul I î.Hr.), datorită descoperirilor arheologice din zonă. După cucerirea romană, aici a fost construit castrul Germisara, pe locul unei vechi cetăți dacice, numele său făcând referire la apele termale locale.

Din anul 1397 localitatea a devenit reședința unui important domeniu feudal.

A trecut sub stăpânire românească în timpul lui Radu cel Mare (1507) și Neagoe Basarab (1517-1531), iar în 1531 a fost donat nobilului Kun Kocsard.

După Unirea din 1918, a devenit centru administrativ al zonei, iar în 2001 a fost ridicat la rang de oraș, devenind primul oraș înființat în România în mileniul III.

Poze vechi cu Geoagiul de altădată

Geoagiu de altădată, în imagini vechi

Geoagiu de altădată, în imagini vechi

Geoagiu de altădată, în imagini vechi

Atracții, Monumente și Obiective din Geoagiu

  • Complexul termal antic din Geoagiu-Băi - Unic în lume prin organizarea bazinelor și obiectele descoperite. Izvorul termal era folosit de geto-daci înainte de cucerirea romană, iar romanii l-au extins, captând apa prin tuburi de teracotă pentru băi. Săpăturile arheologice au scos la iveală plăcuțe votive din aur, inscripționate cu mulțumiri pentru vindecările miraculoase oferite de aceste ape.
  • Complexul Memorial „Aurel Vlaicu” - Cuprinde muzeul memorial, placa memorială de pe casa în care s-a născut și un bust realizat de sculptorul Ion Dumitriu-Bârlad, întregul ansamblu constituind un omagiu adus personalității de excepție care a fost Aurel Vlaicu.
  • Castrul de la Cigmău - La „Cetatea Urieșilor”, a fost descoperit un castru militar roman ce supraveghea drumul dintre Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Micia și Apulum, precum și comerțul de pe râul Mureș. Castrul avea dimensiuni de 320×120 m. Cercetările arheologice au evidențiat clădirea comandamentului, trei mari grânare și diverse construcții din lemn, iar în zonă se pare că a existat și o așezare dacică fortificată.

Personalități din Geoagiu

  • Ioan Budai-Deleanu (1760 - 1820), scriitor, filolog, corifeu al Școlii Ardelene;
  • Kocsárd Kún (1803 - 1895), pedagog și om de cultură, director al Liceului Reformat din Orăștie;
  • Aurel Vlaicu (1882 - 1913), inginer, inventator și pionier al aviației;
  • György Puskás (1911 - 2004), medic, profesor universitar.

Merită să afli și despre

Sugestii: