Geoagiu de altădată, în imagini vechi
Geoagiu se află situat în județul Hunedoara, regiunea istorică Transilvania. În trecut, Geoagiu a avut denumirea de Gyog.
Scurtă istorie a Geoagiului
Urme ale civilizatiei umane s-au descoperit în Geoagiu, încă din antichitate. Prima atestare documentară a Geoagiului datează din 1291.
Vezi filmul Vatra MCP cu Geoagiul vechi, de altădată
Geoagiu are o istorie îndelungată, atestată încă din perioada dacică (mileniul I î.Hr.), datorită descoperirilor arheologice din zonă. După cucerirea romană, aici a fost construit castrul Germisara, pe locul unei vechi cetăți dacice, numele său făcând referire la apele termale locale.
Din anul 1397 localitatea a devenit reședința unui important domeniu feudal.
A trecut sub stăpânire românească în timpul lui Radu cel Mare (1507) și Neagoe Basarab (1517-1531), iar în 1531 a fost donat nobilului Kun Kocsard.
După Unirea din 1918, a devenit centru administrativ al zonei, iar în 2001 a fost ridicat la rang de oraș, devenind primul oraș înființat în România în mileniul III.
Poze vechi cu Geoagiul de altădată
Atracții, Monumente și Obiective din Geoagiu
- Complexul termal antic din Geoagiu-Băi - Unic în lume prin organizarea bazinelor și obiectele descoperite. Izvorul termal era folosit de geto-daci înainte de cucerirea romană, iar romanii l-au extins, captând apa prin tuburi de teracotă pentru băi. Săpăturile arheologice au scos la iveală plăcuțe votive din aur, inscripționate cu mulțumiri pentru vindecările miraculoase oferite de aceste ape.
- Complexul Memorial „Aurel Vlaicu” - Cuprinde muzeul memorial, placa memorială de pe casa în care s-a născut și un bust realizat de sculptorul Ion Dumitriu-Bârlad, întregul ansamblu constituind un omagiu adus personalității de excepție care a fost Aurel Vlaicu.
- Castrul de la Cigmău - La „Cetatea Urieșilor”, a fost descoperit un castru militar roman ce supraveghea drumul dintre Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Micia și Apulum, precum și comerțul de pe râul Mureș. Castrul avea dimensiuni de 320×120 m. Cercetările arheologice au evidențiat clădirea comandamentului, trei mari grânare și diverse construcții din lemn, iar în zonă se pare că a existat și o așezare dacică fortificată.
Personalități din Geoagiu
- Ioan Budai-Deleanu (1760 - 1820), scriitor, filolog, corifeu al Școlii Ardelene;
- Kocsárd Kún (1803 - 1895), pedagog și om de cultură, director al Liceului Reformat din Orăștie;
- Aurel Vlaicu (1882 - 1913), inginer, inventator și pionier al aviației;
- György Puskás (1911 - 2004), medic, profesor universitar.