Hațegul de altădată, în imagini vechi
Hațegul se află situat în județul Hunedoara, regiunea istorică Transilvania. În trecut, Hațegul a avut denumirea de Harszoc.
Scurtă istorie a Hațegului
Urme ale civilizatiei umane s-au descoperit în Hațeg, încă din paleolitic. Prima atestare documentară a Hațegului datează din 1247.
Vezi filmul Vatra MCP cu Hațegul vechi, de altădată
În perioada medievală, Țara Hațegului a fost parte a voievodatului lui Litovoi și ulterior a Regatului Ungariei, păstrând un grad de autonomie prin cnezatele sale.
În secolul XVIII, a devenit un centru al mișcării de emancipare românești, iar militarizarea sa în cadrul graniței habsburgice a adus o dezvoltare urbană semnificativă. Tot din această perioadă datează numeroase conace și castele, precum cel de la Sântămăria-Orlea.
Poze vechi cu Hațegul de altădată
Atracții, Monumente și Obiective din Hațeg
- Cooperativa Hațegana - Oferă produse realizate manual, inspirate din tradițiile Țării Hațegului și Ținutului Pădurenilor. Specializată în ii și bluze brodate manual – create în special de soțiile minerilor din Valea Jiului, zona Bradului și Țara Hațegului – cooperativa pune la dispoziție și opinci, șerpare, precum și diverse obiecte din piele, lemn și țesături, păstrând vie moștenirea meșteșugărească locală.
- Muzeul Satului Hațegan din Peșteana - Într-o casă tradițională din lemn din Peșteana (com. Densuș), Nenea Antonică a adunat obiecte autentice din lumea veche a satului. Colecția sa include unelte și accesorii rare, precum plasa de păstrat pește din sârmă împletită, pisăul din piatră pentru măcinat condimente sau colții de fier montați pe încălțări pentru mers pe gheață.
- Ulpia Traiana Sarmizegetusa - A fost capitala provinciei romane Dacia. Fondată între anii 108–110 de împăratul Traian, după cucerirea regatului dac, se afla la aproximativ 40 km de fosta capitală dacică, Sarmizegetusa Regia.
- Bisericile de piatră - Țara Hațegului se remarcă prin bisericile sale de piatră medievale, construite într-o zonă aflată la confluența a trei provincii istorice românești și stăpânită de nobili locali. Biserica din Densuș este un monument unic, cu origini incerte și un amestec surprinzător de stiluri și materiale: coloane și pietre inscripționate din edificii romane, ferestre realizate din racorduri de canalizare antică, altar din capac de sarcofag și statui romane transformate în ornamente. În interior, icoana Sfintei Treimi îl înfățișează pe Hristos în costum popular românesc.
Personalități din Hațeg
- Ioan Para (1744 - 1809), vicar unit al Năsăudului, una din figurile de seamă ale intelectualității române transilvănene din secolul al XVIII-lea, coautor al petiției Supplex Libellus Valachorum;
- Virgil Popoviciu (1865 - 1943), deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia 1918
- Ioan Doboiu (1877 - 1950), deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia 1918;
- Nicolae Vasiu (1880 - 1920), delegat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia 1918.