Covasna de altădată, în imagini vechi
Covasna se află în județul Covasna, regiunea istorică Transilvania. În trecut, Covasna a avut denumirea de Kowazna.
Scurtă istorie a Covasnei
Urme ale civilizatiei umane s-au descoperit în Covasna, încă din neolitic. Prima atestare documentară a Covasnei datează din 1548.
Vezi filmul Vatra MCP cu Covasna veche, de altădată
Pe dealul „Cetatea Zânelor”, la est de oraș, se află ruinele unei mari cetăți dacice, datând din secolele I î.C. - I d.C., cu ziduri din piatră dispuse în terase. Săpăturile arheologice au scos la iveală obiecte de ceramică, arme, unelte, confirmând locuirea intensă a zonei în perioada dacică.
Orașul Covasna a primit dreptul de a organiza târguri în 1840 apoi a fost afectat de mai multe incendii .
Izvoarele minerale din Covasna sunt celebre în Ardeal, exploatarea lor începând în anii 1880, iar din 1891 se îmbuteliază apa minerală din Voinești. Astăzi, orașul este renumit pentru băile sale minerale și mofetele cu proprietăți terapeutice.
Poze vechi cu Covasna de altădată
Atracții, Monumente și Obiective din Covasna
- Cetatea Dacică - Cetatea Zânelor din Covasna este una dintre cele mai mari și mai bine păstrate fortificații ale Regatului Dac. Prin sistemul complex de apărare și amenajarea teraselor, se distinge ca un unicat în lumea dacică. Dimensiunile sale, robustețea zidurilor și descoperirile arheologice sugerează că a fost un important centru de putere, posibil reședința unui basileu local.
- Balta Dracului - Simbol al orașului Covasna, acest vulcan noroios erupe constant gaze precum oxizi de carbon și sulf, creând un vârtej continuu de noroi galben amestecat cu ape freatice și minerale.
Personalități din Covasna
- Sándor Kőrösi Csoma (1784 - 1842), explorator și filolog, părintele tibetologiei;
• Irma Brósz (1911 - 1976), pictoriță;
• Horia Colan (1926 - 2017), inginer, membru al Academiei Române;
• László-Ödön Fejér (n. 1961), inginer, deputat, senator.