Sfântu Gheorghe de altădată, în imagini vechi
Sfântu Gheorghe se află în județul Covasna, regiunea istorică Transilvania. În trecut, Sfântu Gheorghe a avut denumirea de Sanctus Georgius.
Scurtă istorie a orașului Sfântu Gheorghe
Urme ale civilizatiei umane s-au descoperit în Sfântu Gheorghe, încă din epoca de piatră. Prima atestare documentară a localității Sfântu Gheorghe datează din 1332.
Vezi filmul Vatra MCP cu Sfântu Gheorghe vechi, de altădată
Sfântu Gheorghe a devenit târg în 1461, dezvoltându-se ca un important nod comercial între Transilvania și Moldova.
În secolul al XVII-lea, orașul a fost devastat de invaziile tătarilor (1658) și otomană (1661).
Dezvoltarea industrială a început târziu, cu prima fabrică de textile în 1879 și fabrica de țigarete în 1899. Orașul a fost electrificat între 1877-1907 și a devenit nod feroviar în 1897. Învățământul liceal a apărut în secolul XIX, iar în 1892 s-a înființat primul institut pedagogic pentru educatoare din Transilvania.
În anul 1968 a devenit reședință de județ, iar în 1982 municipiu.
Poze vechi cu Sfântu Gheorghe de altădată
Atracții, Monumente și Obiective din Sfântu Gheorghe
Daca sunt si pe Vatra, cu link-uri, dar nu exhaustive
- Cetatea Sfântu Gheorghe - Este o biserică fortificată din secolul al XIV-lea, protejată de ziduri de apărare. De-a lungul timpului, a fost restaurată și modificată în urma invaziei tătarilor din 1658, asediului otoman din 1661 și a cutremurelor din 1728, 1738 și 1802.
- Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni - Patrimoniul arheologic cuprinde vestigii preistorice, dacice, romane și post-romane. Este compus din piese provenite din siturile cercetate: Păuleni Ciuc, Ciomortan "Dâmbul Cetății", Olteni " Cariera de nisip", Covasna "Cetatea Zânelor", Biborțeni, Brăduț.
- Clădirea Primăriei Municipale (secolul al XVIII-lea) impresionează prin arhitectura sa istorică, fiind un simbol al administrației locale din Sfântu Gheorghe.
- Casa cu arcade (secolul al XVIII-lea) este un exemplu remarcabil de arhitectură tradițională, cu elemente caracteristice stilului baroc.
- Palatul Beör este o clădire elegantă, reprezentativă pentru patrimoniul arhitectural al orașului.
- Biblioteca Județeană Covasna - Construită în 1832 pentru a găzdui scaunele secuiești, a suferit transformări importante în 1897 și 1902.
- Clădirea fostului tribunal, ridicată în 1870, găzduiește astăzi Galeria de Artă „Gyárfás Jenő”, un important centru cultural.
- Galeriile de artă Sfântu Gheorghe oferă expoziții diverse, promovând artiști locali și internaționali.
- Muzeul Național Secuiesc, proiectat de arhitectul Károly Kós, este un reper cultural ce păstrează istoria și tradițiile secuiești.
Personalități din Sfântu Gheorghe
- Péter Jecza (1939 - 2009), sculptor;
- Hilda Péter (n. 1978), actriță;