Gheorghe Ştefan Crăciun, ceramist

|
26 vizualizări

Gheorghe Ştefan Crăciun s-a născut in data 13 aprilie 1946, in Baia Mare.

A urmat Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj 1971, secția de ceramică, profesori: Ana Lupaș, Mircea Spătaru.

Gheorghe Ştefan Crăciun este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (Visual Artists' Union of Romania‏) in anul 1973, iar intre anii 1973-2012 a fost profesor de desen, sculptură și ceramică, la Liceul de Artă din Baia Mare.

Este evidenta in creatia lui Gheorghe Craciun - protagonist al artei ceramice din Romania- predispozitia catre puternica tensionare a formelor si volumelor, alaturi de pasionata cultivare a disputei dintre fiinte si larvare, articulate cu capete grotesti, care prelungesc in contempraneitate duhurile fabuloase ale bestiarelor medievale si reflexe din iconografia mitologiei populare. Potenteaza expresivitatea compozitiilor complexe cu prompte traiecte lineare si insertii vitale de culoare, proiectand imaginile in zona unei omniprezente impresii de miraculos izvorat din adancul tenebrelor si puritatilor ancestraleNegoiță Lăptoiu

Lucrări în muzee in Kecskemet, Vaja, Ungaria; Cesuna, Italia; Baia Mare, Galați, România, precum si în colecții particulare in SUA, Anglia, Belgia, Canada, Franța, Germania, Italia, Olanda, Suedia, Ungaria și România.

Premii:
1985 – Premiul I la Simpozionul de Ceramica „Faimar” Baia Mare
2004 – Medalie și Diplomă „Meritul Cultural” cls I, acordat de Președinția României;
2006 – Diploma de Excelență și Medalia Comemorativă „110 Ani de la Întemeierea Coloniei de Pictură” pentru contribuția adusă prestigiului Coloniei, acordat de Primăria Baia Mare;
2012 – „Marele Premiu pentru Artele Plastice” acordat de Primăria Baia Mare și U.A.P. Baia Mare.

Merită să afli și despre

Sugestii: