Ion Valentin ANESTIN, sculptor si caricaturist

|
26 vizualizări

Ion Valentin ANESTIN (1900 - 1963) s-a născut la Craiova si a decedat la București.
Remarcat ca si caricaturist și critic de artă, a fost tatăl lui Ion Nuni Anestin, el însuși artist vizual și actor.

Ion Valentin Anestin a urmat, între 1918-1920, Academia de arte frumoase din București, unde l-a avut ca profesor pe sculptorul Frederik Storck. A continuat apoi studiile la Academia liberă de artă, înființată de pictorul Arthur Verona.

Ion Valentin ANESTIN, sculptor si caricaturist

În perioada interbelică, Anestin a publicat albume cu gravuri și ilustrații, creându-și un stil propriu, imitat și de alți graficieni.
În perioada mai 1940 - septembrie 1944, în revista Gluma Anestin a publicat caricaturi antistaliniste cu legenda Măcelarul din Piața Roșie. Din cauza lor, în 1944 Anestin a fost suspendat cinci ani din activitatea ziaristică și apoi a fost arestat.
În caricaturile sale au apărut personaje politice românești ca Nicolae Titulescu, Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Ion Inculeț, Alexandru Averescu, Octavian Goga, Gheorghe Tătărăscu sau străine, ca Adolf Hitler sau Benito Mussolini.
Cunoscut mai ales ca grafician pentru numeroasele sale albume de gravuri, precum și ilustrații, desene, caricaturi publicate în presa interbelică, Ion Valentin Anestin este și autorul unei opere sculptate care, deși redusă cantitativ, este remarcabilă prin caracterul sintetic, geometrizant al volumelor (Don Quijote), sugerând afinități atât cu formele puternic rezumative, de sorginte mai ales expresionistă, ale graficii sale, dar și cu un cubism înțeles în sens larg. ” Ioana Vlasiu

Expoziţii personale:
1974 - Expoziţie retrospectivă, Bucureşti;
2006 - Muzeul Național de Artă al României, Bucureşti.

Merită să afli și despre

Sugestii: