Micu Mircea, trubadurul din Sărulești, Buzău
Rapsodul și meșterul popular Mircea Micu s-a născut pe 22 mai 1939 la Sărulești în județul Buzău.
Pe lângă darul de a cânta la mai multe instrumente – bucium, cimpoi, fluier, caval, ocarină, frunză – cu care l-a înzestrat Dumnezeu, rapsodul popular Mircea Micu a deprins și meșteșugul de a-și confecționa singur instrumentele populare la care cântă. Materialele din care realizează și astăzi instrumentele populare sunt pentru cimpoi – piele de capră, bucium – lemn de paltin și cireș, caval și fluier – lemn de prun roșu, ocarină – pământ galben (lut), care toate se construiesc în mai multe etape.
Copil fiind, Mircea Micu a învățat să cânte mai întâi la cimpoi, fluier, caval, ocarină și apoi la bucium, având ambiția de a-și confecționa propriile instrumente. Cu toate că procesul confecționării acestora este unul destul de dificil, cât și modul de acordat în diferite tonalități – ambiția l-a motivat tot timpul să exerseze și să evolueze spre perfecționare.
Mulțumit că în final instrumentele sale – buciumele și cimpoaiele – arătau și funcționau așa cum își dorea, rapsodul din Sărulești a construit cimpoaie, buciume, ocarine și alte instrumente populare de suflat și pentru prieteni și vecini, iar mai târziu din propria inițiativă, în anul 1970, a format un grup de cimpoieri și buciumași.
S-au remarcat de-a lungul anilor la serbările folclorice organizate în județul Buzău, dar și la concursuri și festivaluri de interpretare a cântecului popular de nivel național.
Pe lângă confecționarea instrumentelor, un alt motiv de satisfacție pentru Mircea Micu este faptul că de-a lungul anilor a reușit să învețe mai multe generații de copii cântatul la cimpoi și chiar de a confecționa sub îndrumarea sa aceste vechi instrumente tradiționale.
Micii cimpoieri învățăcei preiau astăzi și duc mai departe nealterate frumoasele tradiții buzoiene, nelăsând să se piardă specificul local al folclorului buzoian în interiorul mai larg al creației populare românești.
Mircea Micu este dovada clara a ţăranului complet, cu o inteligenţă extraordinară, care traieşte simplu și care are destui foşti învăţăcei care au învăţat să zică din cimpoi fară a se folosi de note scrise pe portativ.
„Am îmbrăcat costumul popular de mic, am învățat sa cant la cimpoi, la fluier, caval, bucium … si i-am învățat si pe alții, câteva generații’’ Mircea Micu