Marius Mihuț, meșterul de higheghi din județul Bihor

|
153 vizualizări

Marius Mihuţ, născut pe 4 septembrie 1971 în satul Chiei, este unul dintre cei care duce mai departe tradiţia făuririi viorii cu goarnă (higheghe), instrument simbol al zonei Bihorului.

Lemnul pentru construirea viorii și montajul pieselor de rezonanță sunt realizate manual, după tehnici vechi de construcție.

Deşi e ancorat în tradiţie, Marius Mihuţ este deschis inovaţiei, realizând recent şi un instrument cu goarnă asemănător unui violoncel.
Dintre sutele de viori cu goarnă pe care le-a construit, Marius Mihuţ are câteva preferate, între care şi o higheghe cu trei goarne, făcută la începutul anului 2020.
În octombrie 2020, la propunerea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Ministerul Culturii i-a oferit titlul onorific de Tezaur Uman Viu, fiind cel mai tânăr deținător al acestui titlu din intreg județul Bihor.

Înconjurat de zeci de viori cu goarnă şi diplome de la concursuri şi festivaluri, Marius Mihuţ, din Cihei, îşi aminteşte cu drag de prima întâlnire cu muzica. "Pe când aveam numa` 16 ani, tata mi-o pus în braţe un acordeon. El şi mama n-au fost muzicanţi, dar aveau un prieten ce-şi câştiga traiul din asta, iar când venea la noi şi ne cânta io tot pă lângă el eram. Atunci au zis c-oi fi şi io ca el".
Au avut dreptate. În numai un an, Marius a învăţat de unul singur să interpreteze la acordeon mai multe piese populare la acea vreme, chiar dacă nu cunoştea notele. Talentul său a convins apoi mai mulţi prieteni ai familiei să-l cheme la petrecerile lor, să le cânte.
Abia după câţiva ani avea să descopere vioara cu goarnă. "La doi ani după ce am terminat şcoala profesională în Oradea, unde am învăţat tăbăcăria, în 1992, m-am înscris la Şcoala Populară de Arte (n.r. actuala Şcoală de arte Francisc Hubic) c-am vrut să-nvăţ teorie. Acolo am făcut patru ani lecţii de acordeon şi încă doi de vioară. Abia atunci am pus mâna şi pe vioara cu goarnă şi d-atunci n-am mai lăsat-o", povesteşte bărbatul.

Marius Mihuț învățat să construiască viori singur, „cu mari eforturi”, după cum spune el, din dorința de a ieși din mâna sa un lucru unic și original.

De la primele viori, s-a perfecţionat constant în meşteşug, fabricând până acum nu mai puțin de 250 de viori cu goarnă, ajunse în mâinile unor instrumentişti de muzică populară care le apreciază pentru sunetul lor, timbru şi forţă.

Aceste instrumente realizate de Marius Mihuţ au depăşit demult graniţele judeţului şi ale ţării, fiind achiziţionate de instrumentişti şi colecţionari din Ungaria, Germania, Austria, Italia, America şi chiar Japonia.

Lucrând în propriul său atelier este căutat zilnic de cei care doresc să-și repare instrumentele, punându-le la dispoziție cu mult drag cunoștințele sale teoretice și tehnice accumulate. Rezolvă astfel probleme tehnice pentru care nu există ateliere de specialitate. Cât despre cântatul la vioara cu goana, mentor i-a fost bunicul din partea tatălui.
În cei peste 30 de ani de activitate, Marius Mihuț a transmis tainele meșteșugului generației tinere, iar astăzi se mândrește cu 3 elevi pe care i-a format, atât să construiască vioara cu goarnă, cât și să cânte la acest instrument: George Sîrb, Cristian Crăciun și nepotul său, Narcis. Mai mult, în calitate de colaborator al CJCPCT Bihor, participă la Târgul meşterilor populari, precum şi la alte târguri din ţară, atât în calitate de meşter lutier, cât şi în cea de instrumentist.
Vioara cu goarnă, instrumentul muzical emblematic pentru Bihor, este originar din Londra, unde, în urmă cu mai bine de un secol, John Stroh, un german emigrat în Anglia în anii 1850, a căutat o modalitate prin care sunetul viorii să fie auzit în sălile mari de spectacole, pe vremea când nu existau sisteme de sonorizare, care să amplifice sunetul.
El a creat o vioară cu un trunchi din lemn subţire şi cu o goarnă ataşată, pentru a răspândi sunetul asemenea unui megafon.

Inovaţia n-a avut succes, sunetul rezultat nefiind potrivit muzicii clasice, dar ideea a ajuns şi în Transilvania, unde a avut succes, chiar dacă înfăţişarea originară a viorii cu goarnă a fost modificată de-a lungul timpului.

Vioara goarnă, un unicat în România, şi-a pus amprenta inconfundabilă în muzica populară bihoreană. Nu putem concepe Bihorul fără vioara cu goarnă şi de aceea păstrarea meşteşugului fabricării instrumentului este o speranţă pentru viitor. Putem spune că viorile lui Marius Mihuţ, prin sonoritate şi putere, sunt mai reuşite decât cele ale înaintaşilor. Meşterul Dorel Codoban şi-a dobândit măiestria căutând, experimentând şi perfecţionând, viorile sale ajungând la cel mai înalt nivel. Preluând meşteşugul de la acest nivel, Mihuţ îl duce şi mai sus." dr. Mircea Câmpeanu, etnomuzicolog
Îmi doresc din suflet ca generațiile următoare să rămână conectate la tradiția poporului român: în ea se regăsește cu adevărat baza culturii identitare.” (Marius Mihuț)

Merită să afli și despre

Sugestii: