Ion BĂRBULESCU (B’Arg), pictor, caricaturist, desenator

|
21 vizualizări

Ion Bărbulescu s-a născut in data de 16 decembrie 1887, Odobești, Vrancea, România si a încetat din viata in data de 1 noiembrie 1969, București.

Bunicul său a fost pictor de biserici. Ion Barbulescu a fost un autodidact în domeniul picturii, făcând studii independente privind tehnicile de desen și culoare

Sub pseudonimul “B`Arg”, pe care îl păstrează de-a lungul carierei sale, publică primele desene în revista “Toamna”, din Bucureşti, începând din 1906.

Printre primele expoziții sunt cele din 1915, de la Constanța (la Cazinou) şi “Institutul Minerva” din Bucureşti.

I se organizează expoziţii aniversare în 1962, la Galeriile de Artă ale Fondului Plastic (Artis - Kirov, noiembrie) şi la Muzeul de Artă el RPR (decembrie), expoziţie retrospectivă în noiembrie-decembrie 1968, la Muzeul de Istorie a PCR: expoziţii comemorative în februarie 1971, în Holul Teatrului (Ateneului) din Focşani (omagială) şi în iunie 1937, la Muzeul de Artă al RSR, cu ocazia împlinirii în acel an a 100 de ani de la naştere.

Cele mai multe opere ale lui reprezintă tipuri întâlnite pe străzile oraşului, observate cu atenţie, analizate în pitorescul lor zilnic: vânzători de ziare, florărese, copii strânşi la sfat, mame nenorocite, stâlpi de cafenea, cetăţeni turmentați, aşa cum îi cunoaştem din lumea mahalalelor.” George Oprescu

Un artist activ pe plan social și cultural, Ion Bărbulescu era zilnic prezent în presa vremii, publicând articole și desene, în: “Adevărul”, (1907-1948), “Adevărul literar şi artistic” (1921-1948), “Cuvântul Liber” (1933-1936) și altele. Cultura lui artistică, sârguincios aprofundată şi studiile filozofice care l-au pasionat dau un caracter aparte acestor articole. Ele sunt întotdeauna îmbibate de patriotism şi de multă dragoste pentru valorile culturale ale ţării sale.

În anul 2009, o stradă din Sectorul 3 din București a primit numele său.

Merită să afli și despre

Sugestii: