Mina BYCK WEPPER, pictor

|
41 vizualizări

Mina Byck Wepper s-a născut in anul 1899, la Bârlad, județul Vaslui, si a încetat din viata in anul 1964.

A fosteleva lui Frantz von Stuck la Academia de Artă din München. Încurajată și coordonată o vreme de Nicolae Tonitza, pictorița Mina Byck Wepper se va impune rapid în rândul breslei feminine, devenind încă din cursul anilor ’20 una dintre cele mai importante artiste autohtone.

Fiind elevă sia a Ceciliei Cuţescu Storck, a participat la numeroase expoziţii prin care a reuşit să atragă atenţia publicului bucureştean, cât şi a criticilor vremii, devenind un nume important al perioadei respective.

Colecţia Pinacotecii Muzeului Municipiului Bucureşti cuprinde o serie de lucrări variate semnate de artistă, atât peisaje în aer liber (”Balcic”, ”Casă veche”, ”Cetatea Şoimoş”), cât şi naturi statice şi un autoportret.

În momentul declanşării valului de măsuri anti-evreieşti artista îşi redefineşte personalitatea creatoare, apropiindu-se de dramatismul expresionist şi apoi de arta militantă. Martoră a masacrelor din timpul Rebeliunii Legionare (21-23 ianuarie 1941), artista se retrage din viaţa publică, renunţând să mai lucreze. Din această cauză a intrat într-un con de umbră după al doilea război mondial, arta ei fiind reconsiderată abia mai târziu.

Merită să afli și despre

Sugestii: