Constantin CALAFETEANU, pictor

|
58 vizualizări

Constantin Calafeteanu  s-a născut in data de 23 mai 1911, in Tulcea, si a încetat din viata in data de 1 ian. 1987, la București.

A studiat la Sorbona – Paris si Lyon Limba si literatura franceza, in perioada 1929 – 1933. Paralel a studiat pictura la Academia Julian. Studii serale la Grande Chaumiere, cu André Lhote si Jean Paul Laurens.
In perioada 1932 – 1933, vara, a facut calatorii de studii in Italia si Elvetia.

In anul 1942 publica «Istoria Literaturii franceze» in 2 volume, iar din 1945 se dedica picturii.

În 1949, în timp ce era înscris la studii doctorale la Iași, e arestat. Trece prin închisorile politice de la Jilava, Văcărești, Ploiești, Făgăraș, Aiud, Poarta Albă și Capul Midia. În 1956 are loc un proces în urma căruia este găsit nevinovat și apoi eliberat. În contextual istoric vitreg pe care-l trăiește, Calafateanu se va dedica dedica total picturii.

Expoziția personală deschisă la sala „Nicolae Cristea” din București în 1963 atrage comentariile elogioase ale lui Petru Comarnescu, criticul prezentându-l ca pe un „autentic colorist”.

Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România; Membru al Uniunii Artiștilor Plastici Francezi; membru al Maison d’Artists din Paris.

Merită să afli și despre

Sugestii: