Conacul Zarifopol, Cârligi, Bacău

Conacul Zarifopol este un conac construit în anul 1850 de către boierul moldovean Ștefan Catargiu. Acesta a ajuns mai târziu în proprietatea familiei grecești Zarifopol.
Unul dintre moștenitorii conacului a fost avocatul și scriitorul Dinu Zarifopol, fiul lui Teodor Zarifopol.
Se povestește că, înainte cu mult timp ca acesta să moștenească locul, proprietarii conacului aveau un angajat de încredere, care le-ar fi sugerat să facă prospecțiuni pe terenul din jurul construcției pentru a găsi petrol.
Angajatul familie Zarifopol ar fi chemat și plătit un specialist ca să găsească aurul negru în zonă, iar acesta a fugit cu banii. Proprietarul, păgubit, plin de rușine și de supărare, s-a spânzurat în una din încăperile de la etajul conacului. Se spune că de atunci clădirea este bântuită și a fost numită de localnici „Casa Diavolului”.

Conacul Zarifopol, Cârligi, Bacău

În prezent conacul adăpostește școala gimnazială din localitate.
După instaurarea dictaturii proletare, în martie 1949, conacul a fost confiscat de regimul comunist iar familia a primit domiciliu obligatoriu la Piatra Neamţ. Au urmat ani de groază pentru mai mulți membri de-ai săi.
Astfel, fiul magistratului, Paul Zarifopol, a fost arestat în 1952, fiind condamnat la 3 ani închisoare corecțională pentru „instigare publică”.
A fost încarcerat, pe rând, la Jilava, Iași, Brăila, Cluj, Buzău, Caransebeș și Baia Sprie, fiind eliberat în luna octombrie 1955, în urma unui decret de amnistie pentru deținuții politici.