Vespasian LUNGU, pictor, grafician, profesor
Vespasian Lungu s-a născut în data de 21 iulie 1927 în localitatea Costişa, judeţul Suceava, și a încetat din viață în data de 22 august 1994.
După incheierea carierei militare și-a definitivat studiile liceale la Brăila.
A absolvit în anul 1968 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti.
Apoi a revenit în Brăila, ca profesor la Școala Populară de Artă, care acum îi poartă numele.
“Vespasian Lungu se mărgineşte blând cu imensitatea firii din întinsele câmpii de azur şi de linişte românească… Spaţiul lui de expresie, ca la orice liric – lucrează îndeosebi cu acuarelele - este acea fascinantă întrepătrundere de melancolie dulce şi spaimă că fluturii vor pieri, iată-i că pier chiar, care e înserarea în Bărăgan.” (Fănuș Neagu)
În activitatea sa neobosită, Vespasian Lungu a avut o relaţie apropiată, de adevărată prietenie, cu filosoful român Constantin Noica. Corespondenţa dintre cei doi demonstrează o relaţie intelectuală între un filosof şi un artist plastic, unde stima reciprocă evidenţiază prietenia dintre cei doi, în anii 1985-1987. De altfel, pictorul i-a pavoazat mansarda Vilei nr. 12 din Păltiniş filosofului C. Noica cu “bizonii de la Altamira”.
Lucrări ale artistului se află în Muzeul Național de Artă Contemporană al României (MNAC), în Biblioteca Județeană din Brăila, precum și în numeroase colecții particulare.