Paul GHERASIM, pictor

|
50 vizualizări

Paul Gherasim s-a născut la data de 25 iunie 1925, Botești, Suceava si a încetat din viata la data de 3 august 2016, la București.

Intre anii 1943-1947 a studiat desenul cu pictorul Nicolae Dărăscu, iar pictura cu Jean Alexandru Steriade, la Academia de Arte Frumoase din București.

Din anul 1946 a participat la principalele expoziții oficiale.

Prima expoziție personală a avut loc în 1966 la Galeria Galateea.

Pictura ca un murmur iată ce ar putea constitui ţelul creaţiei lui Paul Gherasim .Şi cred că acest cuvânt: creaţie l-ar supăra. Într-un secol dominat de consumism, de individualism cu orice preţ, de experientalism extrem, de provocări polemice, demitizări, într-o epocă a căutărilor de o agresivitate fără precedent, devoratoare şi distrugătoare, Paul Gherasim se aseamănă cu un pol al liniştii. În pofida vieţii laborioase (autor şi de expoziţii unicat: Luchian înnoitorul, Sinteze de artă românească, Studiu I şi II, Străvezimea satului românesc, mentor al mişcării Prolog) consacrate propriei formări, culegând cunoştinţele direct de la sursă şi asimilându-le temeinic, cu o cultură vizuală demnă de invidiat, care i-a rafinat la maximum simţurile, Gherasim nu are o operă întinsă dar profundă, cu deschidere infinită spre Înalt, spre transcedental şi spre Adânc.” Ruxandra Garofeanu

Premii și titluri
1946 - Premiul al 2 lea al „Salonului de Primăvară”, pentru Pictură
1961 - Premiul pentru Pictură, al Uniunii Artiștilor Plastici
1972 - Premiul Revistei „Arta”
1979 - Marele Premiu al Uniunii Artiștilor Plastici
1995 - Premiul „Ion Andreescu”, al Academiei Române
2000 - Ordinul național „Steaua României” în grad de Comandor (1 decembrie 2000) „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României”
2002 - Crucea Patriarhală, Distincție acordată de Patriarhia Română
2006 - Premiul Revistei „Cuvântul”

Merită să afli și despre

Sugestii: