Eugen TĂUTU, pictor

|
25 vizualizări

Eugen TĂUTU s-a născut in anul 1945, la Sibiu, si a încetat din viata in anul 2018, la Sibiu.

S-a exprimat în pictură, grafică, sculptură, gravură, mozaic, litografie, dar şi în filosofie şi poezie.

A urmat şcoala primară şi liceul la Sibiu, a fost licenţiat al Institutului de Arte Plastice al Universităţii din Bucureşti şi al Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, fiind profesor la Liceul de Arte din Sibiu.

Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România (1971), membru societar al Societăţii Artiştilor Francezi (1995), membru al Asociaţiei Internaţionale a Artelor Plastice de pe lângă UNESCO.

Stabilit în Franţa, în 2005, a susţinut teza de doctorat „Art et esprit dans la philosophie de Hegel”, la Universitatea din Poitiers.

A decorat cu lucrari monumentale mai multe institutii cum ar fi Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (1981-1987) sau Gara Saint-Jean din Bordeaux care are lucrarea „Le fils de la sagesse” (3X9 mp).

Expozitii numeroase in străinătate: Paris, Florenţa, Belgrad, Barcelona, Lisabona, Amiens, Budapesta, Riga, Varşovia, Moscova, Berlin etc

Lucrările sale se află la Muzeul Brukenthal din Sibiu, Muzeul de Artă din Tg. Jiu, Muzeul de Artă din Cluj, Muzeul de Artă din Bucureşti, Muzeu de Artă Contemporană din Galaţi, Muzeul Imprimeriei din Bordeaux.

Premii:
1976 – Premiul special al Uniunii Artiştilor Plastici „Voroneţiana”, Suceava;
1979 – Medalia „Meritul Cultural”, clasa I, Bucureşti;
1994 – Medalia de bronz – Salon 94, Societatea Artiştilor Francezi, Paris;
1995 – Premiul de Excelenţă – Salonul Internaţional al „Seniorilor Artei”, Arles;
1996 – Medalia de argint – Salonul Internaţionalal „Seniorilor Artei”, Moulin d’Orgon etc.

Merită să afli și despre

Sugestii: