Ana Ruxandra ILFOVEANU, pictor, desenator

|
49 vizualizări

Ana Ruxandra Ilfoveanu s-a născut la data de 5 decembrie 1947, la Ploiești si a incetat din viata la data de 11 august 2020.

Ana Ruxandra Ilfoveanu este soția pictorului Sorin Ilfoveanu și mama artiștilor plastici Adrian Ilfoveanu și Nicu Ilfoveanu. În anul 2009 expoziţia intitulată ”Saga Ilfoveanu” a reunit lucrările celor patru membri ai familiei Ilfoveanu în acelaşi spaţiu expoziţional.

În 1968 Ilfoveanu este absolventă a secției pedagogice a Institutului Nicolae Grigorescu.

Din 1977 Membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Până în anul 1995, cu întreruperi, a predat desenul la mai multe şcoli din Piteşti şi împrejurimi, apoi în Bucureşti. In anii care au urmat (până în 2011) atelierul său de pictură a fost deschis pentru formarea unui mic grup de tinere talente.

Desenez si pictez intre real si ireal. Desenez o lume de portrete in gesturi ireale, in expresie ireala. Imi place sa cred ca au existat candva − atunci cand lucrurile pareau mai simple. Incerc sa fac o istorie a spectaculosului fiindca lumea a fost si este un spectacol pentru mine – spectacol pe care-l vad plina de uimire. Daca folosesc cuvantul „candva”, desenul merge mai usor. Daca folosesc cuvantul „acum”, desenul merge mai greoi. „Candva” are ceva din imaginatia bogata a copilului. „Acum” are tristetea varstei in fata uratului care guverneaza adesea lumea. Si totusi, in „acum”, exista uimirea si intelegerea in fata schimbarii necontenite a lumii.” Ana Ruxandra Ilfoveanu.

Multe dintre tablourile sale se regăsesc în colectii particulare din România, Italia, Franţa, SUA., Rusia, Germania, Cehia, Costa Rica, Cipru, Norvegia.

PREMII SI DISTINCTII:
2005 Premiul pentru pictură “Nicolae Tonitza”, la Simpozionul internaţional din Bârlad;
2004 Decorată cu “Ordinul cultural”, in grad de ofiţer, categoria C

Merită să afli și despre

Sugestii: