Victor BRAUNER, pictor, sculptor, poet

|
128 vizualizări

Victor Brauner s-a născut la data de 15 iunie 1903, la Piatra Neamț, Neamț, si a încetat 12 martie 1966, Paris, Franța.

A fost frate al etnomuzicologului Harry Brauner și al fotografului Théodore (Teddy) Brauner.

In perioada 1919 - 1921 frecventează Școala de Arte Frumoase din București și Academia Liberă de Pictură a lui Horia Igiroșanu.

În 1930 se instalează la Paris, unde îl întâlnește pe Brâncuși, care-l inițiază în arta fotografică. Tot în această perioadă se împrietenește cu poetul evreu Benjamin Fondane.

A urmat o prietenie stransa cu Constantin Brâncuși care l-a initiat pe Brauner in arta fotografiei si i-a facut cunostinta cu doi poeti romani stabiliti la Paris: Gellu Naum si Benjamin Fondane.

Din cercul de prieteni al lui Brauner au facut parte si Robert, Sonia Delaunay, Marc Chagall si Marcel Duchamp.

În 1935 revine în țară, la București. La 7 aprilie 1935 are loc vernisajul unei expoziții personale, în sala Mozart.

În 1938 se întoarce în Franța. La 28 august, își pierde ochiul stâng într-o dispută violentă care a avut loc între Dominquez și Esteban Frances. Victor Brauner, încercând să îl apere pe Esteban, a fost lovit cu un pahar aruncat la Dominquez: din păcate, premoniția s-a adeverit. Episodul îl inspiră pe scriitorul argentinian Ernesto Sabato, care îl folosește în romanul său "Despre eroi și morminte".

Fiecare tablou pe care-l fac este proiectat din cele mai adânci izvoare ale neliniștii mele…”.

Brauner și-a depășit constant granițele artistice, combinând în operele sale literatura, filozofia, antropologia, metafizica și spritualitatea.

După lucrările impresioniste și expresioniste, a contribuit la mișcarea de avangardă. Cu toate acestea, cele mai multe picturi ale lui se încadrează în curentul suprarealist, Brauner fiind considerat unul dintre cei mai mari pictori ante și postbelici ai genului.

Spre deosebire de alți contemporani ai săi, cum ar fi Yves Tanguy sau René Magritte, Victor Brauner se distinge prin faptul că nu se mulțumește cu repetițiile, ci își asumă în permanență riscuri, se arată interesat de științe oculte și erotism și creează constant tehnici și forme de exprimare noi.

Printre cele mai apreciate si bine vândute tablouri din aceasta perioada se numără „Nepotopen” (1945) vândut cu 200.000 de dolari in 2017.

Brauner rămâne al treilea cel mai bine vândut artist roman, după Constantin Brâncuși si Adrian Ghenie.

Victor Brauner a murit în data de 12 martie 1966 la Paris, în urma unei boli îndelungate.

Mormântul său, aflat în cimitirul Montmartre, are ca epitaf o frază extrasă din Carnetele sale: „Peindre, c'est la vie, la vraie vie, ma vie

Merită să afli și despre

Sugestii: