Horia IGIROȘANU, sculptor, regizor, scenarist

|
35 vizualizări

IGIROȘANU Horia s-a născut la Azuga, in anul 1896 si a încetat din viata la Bucureşti, in anul 1960.

In perioada 1914 - 1919 a urmat Şcoala Naţională de Arte Frumoase, București, iar intre anii 1921 - 1926 Academia liberă de pictură şi sculptură, București.
A fondat "Asociația Prietenii filmului" (1925), școala de actorie "Academia de mimodramă" (1926), societatea de producție și difuzare "Clipa Film" (1927).
A fost printre primii realizatori de filme de aventuri.

Filmografie-regizor:
Insula Șerpilor (1933)
Ciocoii / Cântecul străinului (1931)
Haiducii (1929)
Iancu Jianu (1928)
Nea Ghiță Cocoloș la Moși (1927)
Iadeș (1926)

Filmografie-scenarist:
Ciocoii / Cântecul străinului (1931)
Haiducii (1929)
Nea Ghiță Cocoloș la Moși (1927)

"Preluând din folclor figurile justițiarilor populari, el a creat un gen inedit, plin de forță și originalitate: filmul cu haiduci." (Manuela Cernat)

Merită să afli și despre

Sugestii: