Maria CHELSOI CRISTEA, pictor, ceramist

|
49 vizualizări

Maria Chelsoi Cristea s-a născut in anul 1909, la Bicaz, județul Neamț, si a încetat din viata in anul 1996, la Bucureşti.

A studiat la la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, având ca profesori pe Cecilia Cuţescu Storck, J. A. Steriadi şi C. Petrescu.

În 1939 primeşte o bursă pentru Franţa lucrând porţelan la Sévres.

Deprinzând tehnica lucrării în porțelan, care se realiza la manufactura din Sévres încă din 1756, artista are ocazia să lucreze în fabricile de porțelan din Cluj și Sighișoara vase de mari proporții (cu înălțimea de 1,50 – 2,00 metri).

A realizat lucrări de artă decorativă (în special ceramică), pictură, gravură, ilustraţie de carte: Colţ din Bucureşti; Marginea satului; Nissa - vedere panoramică; Peisaj din Moscova; Vaze ceramice.

Relația cu pictura e una când tensionată, când armonioasă în raport cu creația ceramică: critica de artă a notat că pictează ca o ceramistă; în 1948 semna o lucrare în ulei denumită „Olărit”. Primează în pictură peisajele rurale și cele urbane, fiind atrasă de studiul direct al naturii, despărțindu-se cu greu de tradiție.

Merită să afli și despre

Sugestii: