Constantin DIPȘE, pictor

|
44 vizualizări

Constantin Dipșe s-a născut în data de 4 octombrie 1917 , in Şurdeşti, judetul Maramureş, si a incetat din viata in data de 26 noiembrie 2010, la București.

In 1937 devine absolvent al Liceului Gh. Şincai din Baia Mare, iar in anul 1940 absolvent al Şcolii Liberale de Arte Frumoase din Baia Mare, clasa prof. Gh. Manu.

In 1945 este licenţiat al Academiei de Arte Frumoase din Bucureşti, elev al maeştrilor Nicolae Dărăscu şi Camil Ressu. In anul 1948 obține titul de Doctor în Arte Frumoase la Prof. Camil RESSU.

Însuşi maestrul a fost plăcut surprins aflând că la Salonul Oficial de Primăvară din 1945 (de pictură şi sculptură), a fost admisă o compoziţie a studentului său. Sub coordonarea aceluiaşi maestru, Camil Ressu, Constantin Dipşe a prezentat în 1948, şi lucrarea echivalată în acea perioadă, cu un doctorat.

Lucrări de artă monumentală

Frescă

  • fresca din interiorul bisericii greco-catolice Acvila, din Bucureşti (1941-1942), sub îndrumarea maestrului Traian Bilţiu Dăncuş;
  • 2 panouri la întreprinderea Fruct-export din Bucureşti;
  • la crama Întreprinderii de vinificare Murfatlar (colaborare la proiect şi la transpunere).

Pictură bisericească

  • 1952-1953, pictură pentru bisericile din Podoleni, Costişa de Sus, Costişa de jos din jud. Neamţ (în colaborare);
  • 1962 pictură la biserică şi pictură iconostas din: com Poenile de Jos – jud. Ilfov;
  • 1968-1969, biserica din com Ardusat, jud. Maramureş (în colaborare).

Activitatea artistică și expozițională a lui Constantin Dipșe, începută chiar din studenție, adună un buchet excepțional de strălucite momente, însemnând proiecte, burse, călătorii de studiu, participări la expoziții de anvergură în țară și străinătate (Franța, Germania, Italia, Austria, Polonia, Cehoslovacia, Grecia, URSS și până în țări din extremul orient, ca India, Pakistan, Japonia.)

Dintre numeroasele premii și distincții, amintim doar Ordinul și Medalia Meritul Cultural.

În prezent, numele său patronează spiritual școala din satul natal, Șurdești.

Sursa: Site-ul dedicat memoriei artistului www.dipse.ro - Maria Dipșe (soție/văduvă) și Ion-Costan Dipșe (fiu) – urmașii pictorului Constantin DIPȘE

Merită să afli și despre

Sugestii: