Aurel DAN, pictor

|
70 vizualizări

Aurel Dan s-a născut in data de 6 februarie 1946, in Aspra, comuna Vima Mică, județul Maramureș, si a incetat din viata in data de 5 august 2019.

Absolvent al Institutului de Arte Plastice “Ion Andreescu”, Cluj Napoca, promoția 1980.

Între anii 1980 – 2018 a participant la toate expozitiile anuale sau sezoniere ale UAP Filiala Baia Mare, în Baia Mare, în țară și străinătate.

Continuator modern al Scolii băimărene de pictura, foarte cunoscut la nivel național si international ca si creator al "unicelor ancestralelor ierni maramureșene".

Stilul de lucru al artistului Aurel Dan a fost între clasic, neoclasic, realism narativ, hiperrealism, abstract. De-a lungul carierei Aurel Dan a abordat pictura de şevalet, fresca clasică, frescă «al secco», zgrafitto, coperte şi ilustrații de carte, grafică publicitară, xilogravură, linogravură, desen grafic, pastel, guaşă, structuri în lemn şi artă ambientală. Cele mai întâlnite teme în operele pictorului sunt cele istorice, etnologice, folclor, cronici, obiceiuri, semnificații ale ancestralului si credinței, irepetabilul.” Ioan Dorel Todea

Lucrări în muzee din România (București, Tulcea, Cluj Napoca, Baia Mare, Alba Iulia, Sfântu-Gheorghe), precum si în fundații sau custodii din țară și 39 de tări.

“Aurel Dan este de fapt expresia propriului sau spatiu – maramuresul – stravechi, dens, articulat in toate structurile sale umane, rostindu-se asemeni unui singur gand unitar care radiaza sferic inspre noi asa cum fiecare sat ne lasa sentimentul unei desavarsite universitati de constiitnta nationala, de profunda scriitura etica” Ion Iuga

La Bienala “Lascăr Vorel” – Piatra Neamț a fost premiat în 1999, iar la Saloanele Moldovei – Bacău – Chișinău, nominalizat în 2012.

A fost premiat la Cântarea Romaniei – Cluj 1985, Voronețeana – Suceava 1988, Premiul Festivalului “Lucian Blaga” din Alba Iulia 1996, Premiul UUR -1998, Marele premiu pentru Arte Plastice oferit de Consiliul Local și UAP-Baia Mare – 5 mai 2008, Diploma de onoare și placheta Cercului Militar Național București 2009 etc.

Merită să afli și despre

Sugestii: