Dinu Huminiuc, pictor
Dinu Huminiuc s-a născut in data de 10 octombrie 1955, în Brătuleşti, Strunga, Iași.
Elev la Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi, iar după absolvire a urmat Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu”din Cluj.
De la debutul expoziţional din 1977 de la Cluj şi Alba Iulia au urmat expoziţii personale şi de grup la Piatra-Neamţ, Suceava, Bacău, Iaşi, Bucureşti, Târgu Mureş, Sibiu, ş. a., numeroase premii dar şi lucrări în expoziţii particulare şi muzee din România, Franţa, Spania, Germania, Italia, Israel.
„Cât despre pictura religioasă, acolo îţi aparţii mai puţin, acolo aproape că nimic nu e ca în partea profană, unde crezi că parcă mai mult e făcut de tine şi mai puţin de divinitate. Şi acum, când mă duc în bisericile în care am pictat, trebuie să ating fresca, să ating peretele cu mâna. E ca un salut.” Dinu Huminiuc
A ilustrat o serie de cărţi ale poetului Emil Nicolae şi revistele literare din Neamţ (Conta, Panteon, Antiteze), dar şi din Iaşi (Convorbiri literare), Satu Mare (Poesis), Bacău (Ateneu).
Dinu Huminiuc este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (Visual Artists' Union of Romania).
„Dinu Huminiuc, activ și omogen, interesat în contextul limbajului de semnele trecerii, sondează spațiile unui univers chtonian. Semnele sale chiar dacă definesc sensul unui fragment concret, semnalează vocația sa dinamică, revelatoare a trăitului unui șir de vieți, a vieții întregii specii. Lecția extrem-orientului și cea egipteană se ghicesc în valoarea expresivă a „ambalajelor quasi figurative” printr-un soi de regulă a contrapunctului – energia expresivă specifică fiecărui semn al „textului imagistic”.” Traian Mocanu